Veldemolenstraat

Beschrijving

Korte landelijke straat met een licht gebogen tracé tussen de Ruidenbergstraat en de Bergstraat (grens met Koekelare). Reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als een onderdeel van de toenmalige Bergstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid als "chemin privé".

Ter hoogte van Veldemolenstraat nr. 1 bevond zich de zogenaamde "Veldemolen". De molen is aangeduid op een kaart van na 1806 ("Perceelsgewijze kaart ter verdeling van een boerderij te Koekelare met landerijen te Ichtegem, in het bezit van de kinderen van Pierre van de Velde en Godelieve Honoré"). als een houten staakmolen op open voet. Oudste vermelding van de molen in 1699. De Duitsers steken op 14 oktober 1914 de molen in brand. In 1920 wordt een mechanische maalderij opgericht die later ook afbrandt. De molenaarshoeve heeft anno 2009 een verbouwd karakter.

Landelijke straat met weiden, markerende kapel.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nr. 764.
  • DE FLOU K., Woordenboek der Toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel 16, Brugge, 1935, kolom 182.
  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 97.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie