Zeemeeuwstraat

Beschrijving

Korte doodlopende straat met T-profiel tussen de Zuidstraat en de Torhoutbaan. Op de Ferrariskaart (1770-1778) loopt de straat zuidelijker door tot aan de Korenstraat. De straat vormde samen met de Oude Oostendeweg een verbinding met Oostende, deze werd minder belangrijk met de aanleg van de Oostenrijkse steenweg in 1764-1775 (zie Oostendesteenweg en Torhoutbaan). Een oudere benaming (voor de fusie) is "Oude Zeeweg".

Aan het begin van de straat (zijde Zuidstraat) voormalig klooster en "Vrije Basisschool De Engel" en zogenaamde "Engelkerk". Hier tevens recente villabouw. Verderop, landelijke straat met weiden, reliëf oplopend naar de voormalige spoorweg Oostende-Ieper, sinds 1985 ingericht als de zogenaamde "Groene 62". Zicht op de kerktoren van de Sint-Michielskerk van Ichtegem. Nummer 41/ Torhoutbaan: achterin gelegen boerenarbeidershuis, mogelijk oudere kern zie reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841). Laag huis onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Gecementeerd parement met schijnvoegen. Lage rechthoekige vensters met brede middenstijl, vernieuwd doch mogelijk teruggaand op oude structuur.

• HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 79.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie