Zuster Clarastraat

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf de Diksmuidebaan tot aan de Kortemarkstraat, loopt over de Kortemarkstraat verder als Ruidenbergstraat tot op de grens met Koekelare en Werken (Kortemark). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid als één weg, "chemin nr. 6 de Wercken à Aertrycke à Bruges" of de "Steenstraet". Op Werken en Koekelare is op vandaag de benaming Steenstraat bewaard. Ten oosten van de Torhoutbaan is een stukje Steenstraat op grondgebied Ichtegem bewaard (tot Wijnendale, Torhout), dit stukje Steenstraat is op de genoemde atlas ook aangeduid als een deel van "Chemin nr. 6". Het ontbrekende stuk Steenstraat tussen de Diksmuidebaan en de op vandaag nog bewaarde Steenstraat is nog aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), niet meer op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841). De Steenstraat (Ruidenbergstraat, Zuster Clarastraat en Steenstraat op Ichtegem) is een historisch belangrijke straat die teruggaat op een secundaire Romeinse heirbaan, tussen Kassel (Noord-Frankrijk) en Aardenburg (Nederland), via Brugge. Opvallend is het rechte tracé.

Ten zuiden van de Steenstraat bos, uitloper van "Wijnendalebos" op Ferrariskaart. Op de Ferrariskaart sluit het gedeelte ten zuiden van de straat aan bij het "Wynendale Bosch", het gedeelte ten noorden van de straat is aangeduid als "Wynendaele capelle". Later wordt dit het gehucht "Kapelhoek". De kapel van Sinte-Weks of Winnoks of de "Wijnedael capelle" gaat terug op een bedevaartsoord van 1331. Vanaf 1639 raakt de kapel in verval, in 1770 is ze volledig verdwenen. De wijk rond de "Wijnedael capelle" krijgt na de Geuzentijd de benaming "Artois". Circa 1570 is het gebied verlaten, in 1580 is er een pestepidemie, in de periode 1639-1663 inwijking van mensen uit Artesië, Henegouwen en Picardië. In 1651 wonen er circa 1050 mensen, waarvan 300 Franstaligen.

Voorheen "Kapelhoek". De benaming Zuster Clarastraat dateert van 1945 en verwijst naar zuster Clara (Ichtegem, 1870-1932), die actief was op het gehucht en de school van "De Reiger", een gehucht met heel wat seizoensarbeiders of Fransmans. De "Reigerschool" is reeds in 1875 opgericht. In 1905 bijkomende vleugel met bewaarschool. Er was ook een 'speldewerkschool'. In 1961 wordt een nieuwe school gebouwd. In 2005 brandt de school af, ze wordt niet heropgebouwd.

Anno 2009 nog vrij landelijke straat met akkers. De zuidzijde van de straat kijkt uit op het als landschap beschermde "Wijnendalebos". De straat wordt gekruist door de gekasseide Fonteinstraat die vanaf de Diksmuidebaan leidt naar de zogenaamde Roopijpfontein (zie Fonteinstraat).

Nog deels landelijke straat, een aantal lage boerenarbeidershuizen, tevens recente villabouw. Nummer 71: boerenarbeidershuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei (vernieuwd houtwerk), rechts geïncorporeerd stalletje zie getoogd staldeurtje. Een stuk gekasseide strook is bewaard.

• Uitgebrande wijkschool De Reiger niet heropgebouwd, in De Standaard, 7 april 2005.
  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 95- 98, 127-129.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie