Geografisch thema

Leegstraat

ID
15998
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15998

Beschrijving

Straat met grosso modo een L-vormig tracé, beginnend bij de Dorpstraat en eindigend bij de Zeeweg. Oorspronkelijke naam Watervallestraat. In de Atlas der Buurtwegen van circa 1841 aangeduid met de naam "Watervallestraete" en omschreven als "chemin de Bekeghem à Eerneghem".

De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt de straat met een gewijzigd tracé weergegeven, de straat zorgt voor de verbinding tussen de wijk Watervalle en het dorpscentrum van Bekegem. De straat werd toen getypeerd door de aanwezigheid van bossen, de bebouwing concentreert zich op het einde van de straat bij de Zeeweg ter hoogte van het gehucht "De Watervalle". In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) en op de kaart van Ph. Vandermaelen van circa 1850 wordt de straat met het huidige tracé weergegeven. De Leegstraat was de belangrijkste verbindingsstraat tussen de wijk Watervalle en het dorpscentrum van Bekegem.

Het huidige straatbeeld wordt gekenmerkt door bebouwing die zich concentreert in het begin van de straat tegenaan de Dorpsstraat en op het einde van de straat tegenaan de Zeeweg waar het gehucht de Watervalle gelegen is. De rest van de straat wordt getypeerd door verspreide bebouwing bestaande uit al dan niet aan de straat gelegen hoeves met losse bestanddelen en boerenarbeiderswoningen. Akker- en weilanden. Nummer 4A is een achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Het boerenhuis is gedateerd "1930" door middel van jaarankers. Nummer 8, het zogenaamde "Laurentiushof", bestaat uit losse bestanddelen ingeplant op een perceel omhaagd met meidoornhaag. Nieuw woonhuis en behouden lage bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herberg

  • Is deel van
    Bekegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leegstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15998 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.