Achterstraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, ten oosten van het dorpscentrum van Eernegem gelegen. Beginnend bij de Zedelgemsesteenweg en eindigend bij de Bruggestraat. Geen verklaring teruggevonden voor de huidige straatnaam. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid met de naam "Leegeweg" en omschreven als "chemin du hameau 't Leestje au château dit 's Gravendriessche".

Vanouds een belangrijke straat, weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije opgemaakt door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601), met gelijkaardig tracé als het huidige. Op de hoek met de huidige Bruggestraat wordt een omwalde site weergegeven.

Het huidige straatbeeld is fasegewijs tot stand gekomen. Weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) met gelijkaardig tracé zoals het huidige. Toen weergegeven als een schaars bebouwde straat met aan de westzijde een hoeve toegankelijk via een lange oprijlaan beginnend in de Aartrijkestraat. Aan de oostzijde van de straat aanwezigheid van de hoeve zogenaamd "'t Oud Hof", nummer 13. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841), nog steeds weergegeven als een schaars bebouwde straat, enkel met aanwezigheid van de bovenvermelde hoevesites. Volgens het kadaster wordt omstreeks 1937 de straat verbreed.

Thans is het straatgedeelte tot aan de Slachthuisstraat dichter bebouwd. De bebouwing bestaat onder meer uit breedhuizen van één à twee bouwlagen en twee à drie traveeën. De ene is meer uitgewerkt dan de andere. Lage woningen, gebouwd circa 1900. Meestal aangepaste muuropeningen zie nummer 142, een breedhuis met een gecementeerde lijstgevel en aangepaste muuropeningen. Nummer 127, was oorspronkelijk een tweewoonst met aangepaste muuropeningen en nieuw schrijnwerk. Nummer 57 is voorzien van een typerende cementbezetting met rotsimitatie en gekleurd voegwerk. Het bouwen van nieuwe woningen werd reeds ingezet in de jaren 1930 en loopt tot op heden door. Enerzijds aaneengesloten nieuwbouw en anderzijds vrijstaande woningen. In 2000 worden de woningen nummers 112-122 in opdracht van het OCMW gebouwd.

• NAERT A., Theoretische en praktische prospectie op het grondgebied Eernegem, Eernegem, 1987.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie