Bruggestraat (Eernegem)

Beschrijving

Straat gelegen in het centrum van Eernegem, beginnend bij de Westkerkestraat en eindigend bij de Schipleedstraat op het grondgebied Bekegem. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) omschreven als "Grand chemin d'Eerneghem à Bruges par le cabaret dit den Haen" en aangeduid met de naam "Bruggeweg ou Veldstraat". Ter hoogte van nr. 176 loopt de Alletebeek. Volgens het etymologisch woordenboek van De Flou wordt deze waterloop te Eernegem en te Aartrijke voor het eerst vermeld in de ommeloper van Eernegem van 1700. Hier was ook het zogenaamd "Alete-Bosch" gelegen. Het bos wordt voor het eerst vermeld in 1551. In de 19de eeuw ook gekend onder de naam "Boschebeke", verwijzend naar het hier gelegen bos.

Geasfalteerd tracé. Huidig tracé is fasegewijs tot stand gekomen in 1885. In registreert het kadaster een gedeeltelijke rechttrekking en verbreding van de weg. In het eerste straatgedeelte nog aanwezigheid van het oude tracé, aangeduid met de naam Oude Bruggeweg. Het oude tracé wordt thans getypeerd door enerzijds tuinen en garages horend bij panden in de Bruggestraat en anderzijds kleinschalige woningen (zie Oude Bruggeweg).

Lang een schaars bebouwde straat gebleven. De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. De oudst gekende weergave van de straat is terug te vinden op de Grote Kaart van het Brugse Vrije opgemaakt door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Op deze kaart wordt een nog onbebouwde straat weergegeven die als verbinding diende tussen het dorpscentrum en Bekegem. De straat wordt omschreven en weergegeven in de ommeloper van 1699. Op de hoek van de Bruggestraat, aanwezigheid van de herberg en bijhorende brouwerij "De Drie Linden", eigendom van de Oudenburgse Sint-Pietersabdij. De brouwerij was een voorloper van de latere brouwerij Devos-Vandecasteele. Ter hoogte van het huidige nummer 16 wordt bebouwing weergegeven. Hier woonde Florens Claeys.

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) concentreert de bebouwing zich vooral in het eerste straatgedeelte tussen de Westkerkestraat en de Achterstraat. Aanduiding van de hoeve zogenaamd "de lange schuur" (nummer 73). Ook nog weergave van de zogenaamd "Klokhofstede" met bijhorende gronden (ter hoogte van de huidige Bellebosverkaveling). Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt de hoeve, zie nummer 245, afgebeeld met verschillende losse bestanddelen, thans grondig verbouwde bestanddelen, wel behoud van de lange afgezoomde toegangsdreef. Het laatste stuk van de straat wordt getypeerd door de aanwezige bossen en de boskapel. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) krijgen we grosso modo dezelfde situatie. Ondermeer ook aanduiding van "De Haen Cabaret" (zie nummer 320). Op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) aanduiding van de zogenaamd "Oostmolen". De bebouwing concentreerde zich lang in het straatgedeelte tussen de Westkerkestraat en de Oostmolen..

Het huidige straatbeeld is vooral in de tweede helft van de 20ste eeuw door de grote bouwactiviteiten tot stand gekomen. De gebouwen van de zogenaamd "Klokhofstede" werden in de jaren 1970 afgebroken om de Bellebosverkaveling aan te leggen. In 1976 wordt de nieuwe begraafplaats ingezegend. Ook aanleg van voetbalvelden, omnisportveld, tennisvelden en een speeltuin. In het begin van de straat wordt de voormalige gebouwen van brouwerij Devos afgebroken, op de vrijgekomen gronden wordt een groot plein aangelegd met parking en een beeld van een kasseilegger als herinnering aan de vele kasseileggers van de gemeente. In de jaren 1950 werd het eerste deel met voetpaden en macadam voorzien. In 1964 werd de rest van de straat aangelegd. Het eerste gedeelte tot aan de Alletebeek was voorzien van asfalt, de rest van de weg tot aan de Boskapel werd voorzien van beton.

De straat kan qua bebouwing opgesplitst worden in verschillende stukken. Het eerste straatgedeelte tussen de Westkerkestraat en de Achterstraat wordt getypeerd door een aaneengesloten bebouwing bestaande uit breed- en diephuizen van twee à vier traveeën en twee à drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De oudste bebouwing dateert van circa 1850. De overige bebouwing is circa 1900 tot stand gekomen. Bakstenen gevels al dan niet voorzien van een gevelbezetting met geglazuurde baksteen of cimorné elementen. Nummer 45 voorzien van ruwe cementering. Nummer 64 voorzien van een cementering met imitatievoegwerk. Sommige panden zijn opgevat als een eenheidsbebouwing. Zie nummers 32-34, roodbakstenen lijstgevels in combinatie met gele baksteen voor de horizontale belijning en het benadrukken van de strekken. Nummers 36-38, met gelijkaardig baksteengebruik, doch afgewerkt als trap- en puntgevel. Nummers 50-54, eenheidsbebouwing bestaande uit drie panden met lijstgevels voorzien van een oranje gevelparement in combinatie met gele en groene tegeltjes voor het benadrukken van de strekken. De vrij sobere gevels worden meestal opgesmukt door verschillend baksteengebruik en verschillend metselverband zie nummer 60. Nummer 41 is een geelbakstenen lijstgevel in combinatie met oranje baksteen voor de strekken en belijnende banden ter hoogte van de onder- en de bovendorpels.

Het tweede straatgedeelte, voorbij de Achterstraat wordt getypeerd door een nieuwbouwverkaveling die één geheel vormt met de zijstraten. De gebouwen van de zogenaamd "Klokhofstede" werden in de jaren 1970 afgebroken. Het straatgedeelte, voorbij de 's Gravendriesschelaan wordt enerzijds aan de noordzijde getypeerd door een straatgehucht bestaande uit een aaneengesloten bebouwing met woningen van twee à drie traveeën en één à twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, al dan niet opgevat als een eenheidsbebouwing en meestal voorzien van een nieuw gevelparement, aangepaste muuropeningen en nieuw schrijnwerk. De zuidzijde van de straat wordt getypeerd door akker- en weilanden.

Ter hoogte van de zogenaamd Boskapel, concentratie van bebouwing op de hoek met de Zeeweg, onder meer aanwezigheid van het kasteel "Bourgogne" (zie nummer 434), conciërgewoning en een voormalige herberg (zie nummer 347). De wijk rondom de boskapel (gelegen op het grondgebied Bekegem) wordt volgens De Flou sinds 1907 aangeduid met de naam Boskapel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1885/1, 1894/14.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel I, Brugge, 1914 , kolom 201.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 413, 416.
  • NAERT A., Theoretische en praktische prospektie op het grondgebied Eernegem, Eernegem, 1987.
  • VANDENBUSSCHE B. en K., Inventaris van Eernegem. 1944-1976, 1980, p. 6.
  • VERBEKE A., Eernegem anno 1699, in Ernigahem. Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, 1983, jg. 2, nr. 3, p. 61-64.
  • VERBEKE A., Eernegem anno 1699, in Ernigahem Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, 1983, jg. 2, nr. 4, p. 90.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie