Kapellewegel

Verkeersvrije verbindingsweg, beginnend bij de Stationsstraat en eindigend bij de Kapelhoek.

Volgens het landboek van 1699 lag er langs de Kapellewegel een stuk hoppeland dat eigendom was van brouwer Joos Moens die woonde op de hoek van de Stationsstraat en de Aartrijkestraat. Volgens De Flou wordt de straatnaam sinds 1912 gebruikt en verwijst naar de hier aanwezige kapel.

Nabij de Markt van Eernegem passeert de Kapellewegel aan de school en gaat de heg over in een bakstenen muur aansluitend bij het woonhuis op de hoek (zie Stationsstraat nr. 3). Verder weg van de dorpskern loopt de Kapellewegel verder, eerst met houtkant er langs. Verderop is hij verwijderd geworden over de lengte van 70-tal meter. Oorspronkelijk was er een link met de kapel die op het einde van de voetweg lag (zie Kapelhoek). De houtkant vertoont duidelijk een historische samenhang met de Kapellewegel zelf en is een mooi voorbeeld van houtkant langs een voetweg en daarbij dienst deed als afscheiding tussen privaat en publiek domein, en ook bescherming bood tegen weer en wind. In de 18de- en 19de-eeuwse situatie liep deze weg aan de achterzijde van de dorpsbebouwing (voorgevels aan de Aartijkestraat) op grens tussen dorpskern en omliggende bouwlanden.

De grote ouderdom van diverse exemplaren is vrij uitzonderlijk en bepaalt mee de historische waarde.

Verder is het ook een typisch landschapselement inzake soortensamenstelling en beheervorm voor de zandstreek (en meer bepaald Houtland) als gevlochten heg die regelmatig geschoren wordt, en waar enkele opgaande bomen in staan.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1930, Deel X , kolom 180.
  • VERBEKE A., Eernegem anno 1699. III. Het zuidelijke deel van het dorpscentrum, in Ernigahem. Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jg. 2, 1983, nr. 4, p. 91.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie