Geografisch thema

Kapelhoek

ID
16016
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16016

Beschrijving

Straatnaam in gebruik voor nieuwbouwwijk bestaande uit verschillende doodlopende straten. Staat in verbinding met het centrum van Ichtegem via de zogenaamde Kapellewegel, een fietspad waarlangs een gaaf bewaarde houtkantbegroeiing aanwezig is. Op de hoek met de Kapellewegel aanwezigheid van een kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Volgens De Flou wordt de naam sinds 1912 gebruikt voor het aanduiden van de wijk.

Lang onbebouwd gebleven. Vanaf de jaren 2000 komt hier een nieuwbouwwijk bestaande uit verschillende doodlopende straten.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1927, Deel VII, kolom 109.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Engelenkapel

  • Is deel van
    Eernegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapelhoek [online], https://id.erfgoed.net/themas/16016 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.