Mitswegestraat

Beschrijving

Straat ten zuiden van het centrum van Eernegem gelegen. Loopt van Zedelgemsesteenweg naar de Zuidstraat op het grondgebied Ichtegem. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid met de huidige naam en omschreven als "chemin d'Eerneghem à Aertrijke par le cabaret de Mitswege". De huidige straatnaam verwijst naar de hier gelegen 19de-eeuwse herberg Mitswege. Volgens K. De Flou wordt de naam "Midswege" voor het eerst gebruikt voor een leengoed, een herberg tussen Eernegem en Ichtegem. In 1530 wordt melding gemaakt van "voort tghelach dat zy verteerden te mitsweghe". De "Midtsweghe straete" wordt voor het eerst vermeld in een ommeloper van 1700.

Oorspronkelijke locatie van de 13de-eeuwse Medarduskapel. Rond deze kapel vormde zich een tweede mogelijke kern. Op oude kaarten wordt de kapel aangeduid met de naam "St. Medaert". Vermoedelijk werd de kapel gebouwd circa 1085.

Vanouds een belangrijke straat. Weergegeven en aangeduid met de naam "Midtswege" op de kaart van 1666. De bebouwing concentreerde zich aan het kruispunt met de Zedelgemsesteenweg. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) met gelijkaardig tracé weergegeven. De verspreide bebouwing langsheen de weg bestond uit hoeves bestaande uit losse bestanddelen met bijhorende boomgaard. De oudste hoeves zijn achterin gelegen en zijn toegankelijk via een toegangsdreef. Lokalisatie van verschillende omwalde hoeves, onder meer ter hoogte van nummer 174. Door bouwen en verbouwen is er weinig overgebleven van de oorspronkelijke bebouwing.

Het huidige straatbeeld wordt gekenmerkt door een concentratie van bebouwing in het begin van de straat aan het kruispunt met de Zedelgemsesteenweg. Nummer 1, een lage woning met typische cementering en plint voorzien van Sint-Jacobsschelpen, weliswaar sterk verbouwd. Afwisselend akker- en weilanden. Verspreide bebouwing bestaande uit eenvoudige lage woningen. De ene meer uitgewerkt dan de andere, door middel van verschillend materiaalgebruik. De oudste bebouwing staat weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778), zie nummer 176. Tot op heden worden onbebouwde percelen bebouwd. In de doodlopende zijstraten Vinkenweg, Flandriastraat, Lijsterweg en Bekeputstraat nieuwbouwverkavelingen.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen, nr. 645.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1930, Deel X, kolom 586, 589.
  • NAERT A., Theoretische en praktische prospektie op het grondgebied Eernegem, Eernegem, 1987, p. 24.
  • NAERT A., Raadsels over Eernegems verleden (2) … Hypothesen over het ontstaan van Eernegem, in Noortover: driemaandelijks tijdschrift met archeologie, geschiedenis, heemkunde, folklore, genealogie, heraldiek, letterkunde, kunst over Aartrijke, Bekegem, Eernegem, Ichtegem, Loppem, Veldegem, Zedelgem, jg. 2, nr. 1, 1989/90, p. 23-25.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie