Geografisch thema

Wijk Moerdijk

ID
16020
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16020

Beschrijving

De straatnaam verwijst naar de Moerdijkvaart, die tijdens de late middeleeuwen tot op deze plaats voor de binnenvaart bruikbaar was. De wijk Moerdijk deed dienst als een overslagplaats. Deze plaats was van groot belang voor de regionale economie. Reeds in 1699 was bewoning langsheen de Moerdijkvaart gerangschikt in een rijgehucht.

In de loop van de 18de eeuw was de Moerdijkvaart een belangrijke handelsweg geworden, vooral na de aanleg van de Oostenrijkse weg Oostende-Wijnendale breidde de Moerdijkwijk verder uit. In 1768 waren er in totaal vier herbergen met name "De Bolle", "Het Gouden Hoofd" (Ganzestraat 22), "De sterre" (Oostendesteenweg 276) en "De Cooren Blomme". Herberg "De Bolle" was van groot belang voor de reizigers langs de weg Oostende – Torhout en diende als rustplaats voor paarden. In 1769 wordt het grote woonhuis samen met een brouwerij, een oliemolen en een kalkbranderij gebouwd.

Langs de Moerdijkvaart loopt een geasfalteerde weg. Aan weerszijden van de vaart ligt een opgehoogde berm beplant met bomen. Beschermd als dorpsgezicht bij MB van 3/07/1985.

  • Archief Ruimte en Erfgoed, Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/638.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen, nummer 23.
  • NAERT A., Een volkse visie op Torhout en de Torhoutenaars. Enkele fresco's uit de kelders van het Torenhof (wijk Moerdijk-Eernegem), in Houtland, 1996, p. 107-112.
  • VANDENBUSSCHE K., Herbergiers en brouwers in de 18de eeuw, in Ernigahem. Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jaargang 9, nummer 1, 1990 p. 13-14.
  • VERBEKE A., Eernegem: historisch – geografisch, in Ernigahem Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jaargang 4, nummer 2, 1985, p. 29-30.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wijk Moerdijk [online], https://id.erfgoed.net/themas/16020 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.