Geografisch thema

Processiestraat

ID
16023
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16023

Beschrijving

Korte verbindingsstraat tussen de Zedelgemsesteenweg en de Achterstraat met gebogen geasfalteerd tracé. De straatnaam verwijst naar de hier aanwezige kapel. Voor de aanleg van de Zedelgemsesteenweg (eind de jaren 1980 of begin 1990) liep de Processiestraat door tot aan de Oostendesteenweg.

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) niet weergegeven. Volgens K. De Flou wordt de "processie straete" voor het eerst vermeld in 1700. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid met de naam Schoonstraat, Engelstraat en Processiestraat. De straat wordt omschreven als "chemin du hameau de 't Leestje à la route de Thourout à Ostende".

Van 1964 tot 1979 aanwezigheid van het textielbedrijf Begetex. Van de bedrijfsgebouwen is niks overgebleven. De vrijgekomen gronden werden verkaveld.

Het huidige straatbeeld, bestaat uit volumes van twee à drie traveeën en één à twee bouwlagen Fasegewijs tot stand gekomen, duidelijk af te lezen van de verspringende rooilijn. De oudste bebouwing dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en staat nog niet weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (circa 1841). Sommige éénlaagswoningen vormen een eenheidsbebouwing. Volgens het kadaster wordt de eenheidsbebouwing nummers 2-4-6 en nummer 8 gebouwd in 1902. Weliswaar weinig overgebleven van de oorspronkelijke bebouwing door onder meer het aanbrengen van een nieuw gevelparement en aanpassen van de muuropeningen.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel III, Brugge, 1923 , kolom 1078.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1932, Deel XIII, kolom 34.
  • VERBEKE A., Sightseeing door Eernegem van 1945 tot 1976, in Ernigahem. Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jg. 25, nr. 3, 2006, p. 91.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Gekoppelde dorpswoningen

  • Is deel van
    Eernegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Processiestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16023 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.