Geografisch thema

Sint-Sebastiaanstraat

ID
16025
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16025

Beschrijving

Straat beginnend bij de Markt van Eernegem en eindigend bij de Julien Boedtslaan. Recht tracé. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid met de naam "Akkerwegel" en omschreven als "Sentier d'Eerneghem au chemin dit Ganzestraet".

Het huidige straatbeeld is fasegewijs tot stand gekomen. Oorspronkelijk concentreerde de bebouwing zich vooral in het begin van de straat, waar nu een parkeerplaats is, ten westen van de kerk. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) wordt de straat getypeerd door de aanwezigheid van een eenheidsbebouwing en hierop aansluitend enkele grotere panden, die de westelijke pleinwand van de Kleine Markt vormt. Aan de oostzijde aanwezigheid van het vroegere gemeentehuis (nu de pastorie) en het ommuurde kerkhof horend bij de kerk. Het straatgedeelte voorbij de kerk is nog onbebouwd en wordt getypeerd door de aanwezigheid van de tuinen horend bij de panden in de Westkerkestraat.

Thans wordt de straat getypeerd aan de westzijde door een aaneengesloten bebouwing bestaande uit kleinschalige woningen van telkens twee traveeën en één en een halve à twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, al dan niet opgevat als een tweewoonst of een eenheidsbebouwing. Vrij eenvoudige afwerking van de gevels, enkele meer uitgewerkt door gebruik van cementering met schijnvoegen. De oostzijde van de straat wordt getypeerd door de aanwezigheid van een parking, te situeren waar vroeger het ommuurde kerkhof lag. Vermoedelijk zijn de lindebomen nog restanten van de vroegere kerkhofaanleg. Voorbij de parking aanwezigheid van een elektriciteitscabine en tuinen horende bij de panden in de Westkerkestraat. De overige bebouwing dateert vermoedelijk uit de jaren 1950-1960. Tussen de panden nummer 45-47 toegang tot het kerkhof.


Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Elektriciteitscabine

  • Omvat
    Gekoppelde dorpswoningen

  • Is deel van
    Eernegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Sebastiaanstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16025 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.