Waterstraat

Beschrijving

Straat beginnend bij de Stationsstraat en eindigend bij de Ganzestraat. De straatnaam verwijst naar de hier aanwezige Waterbeek. Oorspronkelijk een aarden weg in de jaren 1950-1960 verhard. Oorspronkelijk doorlopend tot aan de Moerdijkvaart (zie Ferrariskaart 1700-1778). In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) wordt een deel van de straat omschreven als "chemin privée".

Oorspronkelijke naam "Wijnendaelestraete" of "de straete van Wijnendaelecasteel naer den Moerdyck". Voor de aanleg van de weg Oostende - Torhout (1764-1775) was deze straat de verbinding van het Kasteel van Wijnendaele langs de wijk "Den Engel", de Oude Oostendsestraat, Biezestraat, Waterstraat en een verdwenen bedding tot op de Moerdijk.

De straat staat met grosso modo het huidige tracé aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). De straat liep toen wel verder door tot aan de Moerdijkvaart. De omgeving wordt gekenmerkt door percelen evenwijdig lopend met de straat. Schaars bebouwd. Concentratie van bebouwing ter hoogte van het kruispunt Moerbeekstraat. Weergave van een omwalde site.

Het huidige straatbeeld wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van akker- en weilanden en verspreide bebouwing. De bebouwing bestaat uit lage woningen aan de straat gelegen met achterliggende nutsgebouwen. De verspreid gelegen hoeves hebben een nieuw woonhuis. Ter hoogte van de voormalige spoorweg een kasseistrook.

• VANDENBUSSCHE B. en K., Inventaris van Eernegem. 1944-1976, 1980, p. 6.
  • NAERT A., Theoretische en praktische prospektie op het grondgebied Eernegem, Eernegem, 1987.
  • VERBEKE A., Wegennamen in het noordwesten van het dorpsbehoren (tot 1800), in Ernigahem, Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jg. 14, nr. 3, p. 58.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie