Braamstraat

Beschrijving

Landelijke weg in het noorden van de gemeente, met een west-oost georiënteerd deel dat vanaf het kruispunt met de Kapstraat in de richting van de Turkeijensteenweg loop en een noord-zuid gericht tracé tussen de Kapstraat en de Schuiferskapellestraat. De straat ontleent haar naam aan het leen en de heerlijkheid "ter Braemt". Het toponiem "Braemthouck" gaat terug tot de 18de eeuw. De naam heeft betrekking op een plaats waar een groep braamstruiken groeien. In de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid als "Brandhoekstraet", omschreven als "Chemin de la ferme de Vroman à la ferme de Van Walleghem". De straat liep toen door in westelijke richting en vond aansluiting op de Gavers. Het noordelijke straatdeel dat aansluit op de Turkeijensteenweg maakt voor 1888 deel uit van de "Hoogdoornstraat" (zie Turkeijensteenweg). In 1849 registreert het kadaster de aanleg van het zuidelijk straatdeel waardoor de Braamstraat verbonden werd met de Schuiferskapellestraat. Deze Hoogdoornstraat loopt nog als landwegel verder langsheen hoeve nummer 6, geflankeerd door een rij knotschietwilgen.

Straat met voornamelijk agrarische functie, gekenmerkt door verspreide hoevebebouwing, onder meer reeds afgebeeld in het landboek van Pittem (1761). Ter hoogte van het kruispunt met de Oude Peerdenstraat lag tijdens het ancien regime een omwalde hoeve, thans volledig verdwenen. Nummer 1, hoeve "Ter Capten", vernieuwd woonhuis met ten oosten een aanpalende bakstenen stal met diverse bouwsporen, onder een zadeldak in mechanische pannen, rechte muuropeningen onder betonlateien. Haaks daarop gebouwde 19de-eeuwse schuur in rode bakstenen. Nummer 2, hoeve op site reeds afgebeeld in het landboek van Pittem van 1761. Ouder 18de- of 19de-eeuws woonhuis met nieuwere gevel, nieuwe varkensstallen. Nummer 4, gerenoveerde hoevegebouwen. Restanten bakstenen erfpijlers met getrapte bekroning, waarvan de linker deels vernieuwd en met rondbogige kapelnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw afgesloten door smeedijzeren hekwerk. Bewaarde aardappelkelder met bakstenen toegangswand met segmentboogopening. Serres aan zuidzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1849/6.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 22-23.
  • HOLLEVOET F. en andere, Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 138.
  • ZWAENEPOEL A., Inventaris van de traditionele bomenrijen als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en –herstel in West-Vlaanderen. Wvi, in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2006, p. 180.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien