Broeders Maristenstraat

Beschrijving

Recente weg, in 1994 aangelegd op de plaats van de vroegere school van de broeders Maristen die in 1993 werd gesloopt. Dit gebouw of 'kasteeltje', één van de meest monumentale herenhuizen op grondgebied Pittem, werd in de jaren 1830 opgetrokken op initiatief van de Pittemse notabele Amerlinck en in 1844 door zijn nieuwe eigenaar, de Oostende dokter Filip Lansweert verbouwd. In 1853 kwam het 'kasteeltje' in bezit van de familie de Mûelenaere, onder meer Gustaaf Adolf, volksvertegenwoordiger en vanaf 1864 burgemeester te Pittem. Diens dochter verkocht het goed in 1895 aan de broeders Maristen die er een juvenaat inrichtten. In 1911-1912 werd het classicistisch herenhuis langs beide zijden met een haakse vleugel onder driehoekig fronton uitgebreid. In de oostelijke vleugel werd op de verdieping een kapel ondergebracht. De school, oorspronkelijk gericht op twaalf- tot veertienjarige jongens, breidde in de loop van de 20ste eeuw haar werking uit, maar moest in 1992 door een gebrek aan leerlingen haar deuren sluiten.

Appartementsgebouwen, aan westzijde van de straat opgetrokken rond een graspleintje met omliggende klinkerbestrating. Dienst- en commerciële ruimtes op de gelijkvloerse verdieping en in het grootwarenhuis met naastgelegen parking nabij het park. Ten westen van het park bevinden zich enkele eenvoudige volumes met OCMW-wooneenheden voor bejaarden en kinderloze gezinnen. Openbare bibliotheek ondergebracht in een gerecupereerd schoolgebouw van de broeders Maristen, met ingebouwd gebrandschilderd glas-in-loodraam dat Champagnat, de stichter van de broeders Maristen, verbeeldt.

• Broeders Maristen, Pittem, 1978.
  • DEFOUR G., Werken aan mooier straatbeeld, in documentatiemap met krantenartikels in POB Pittem, 22/02/2002.
  • D.J.P., Appartementen op "broedersgrond", in documentatiemap met krantenartikels in POB Pittem, 04/06/1993.
  • M.T., Pittemse broederschool gesloopt, in documentatiemap met krantenartikels in POB Pittem, 17/06/1993.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien