Egemsebinnenweg (Pittem)

Beschrijving

Weg die vanaf de Egemstraat tot aan de grens met Egem loopt en een bocht maakt ter hoogte van het kruispunt met de Vercouterestraat en de Hoogrokersstraat. De straat wordt op grondgebied Egem onder dezelfde naam verdergezet tot aan het begin van de Kasteeldreef. De weg maakte in het verleden vermoedelijk deel uit van een intergemeentelijke weg die over de huidige Vliegveldweg te Egem naar de Pittemse Plaatsmolen liep en langs de Vijfstraat verder liep in zuidelijke richting tot aan de Leie (zie Vijvestraat). Door de aanleg van de Egemstraat in 1894 verloor het stuk van de Egemsebinnenweg ten oosten van de nieuwe steenweg aan belang en werd gesupprimeerd. In de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Eeghem binnestraet" en omschreven als "chemin de Pitthem à Eeghem par la ferme Vercoutere".

Deel tussen de Egemstraat en de Vercouterestraat gekenmerkt door wijkbebouwing, voornamelijk uit het vierde kwart van de 20ste eeuw. Nummer 17, ouder enkelhuis, vermoedelijk uit de jaren 1940, bestaande uit drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Rechte muuropeningen onder betonlatei, met bewaard schrijnwerk.

Nummer 24/ Vercouterestraat, taverne "d'Eiken Zulle", op hoekperceel gelegen verbouwde voormalige hoeve met twee gebouwen afgebeeld in het landboek van Pittem (1761), op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Ferme Vercoutere". Thans met vernieuwd woonhuis en ingrijpend verbouwde schuur, haaks op de straat georiënteerd, onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen. Leegstaande serres bij nummer 23.

• Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem, door D. Seghers, 1761, kaart 18-20.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 141.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien