Fonteinestraat

Beschrijving

Weg ten zuiden van de dorpskom, die de Tieltstraat verbindt met de Meulebekestraat. De straat maakte voorheen deel uit van de historische Boterstraat of "ouden Dixmuidschen boterwegh" (1762). De Fonteinestraat wordt voor het eerst vermeld in 1821. Ze dankt haar naam aan de hoeve " 't fonteynken" gelegen langs de Fonteinestraat, volgens literatuur gelegen op de plaats van het huidige containerpark (nummer 28). Het woord "fontein" wijst op een stuk drassige grond, een waterput of bron. In de Atlas der Buurtwegen (1846) reeds vermeld als "Fonteynestraet" en omschreven als "Chemin de la ferme de Léon Baert au chemin dit Meulebeekstraet".

Historische kaarten laten een omwalde herenwoning zien aan zuidzijde van de straat. De site, ter hoogte van huidige nummers 16-18, stond bekend als "Cleen Claerhout" en wordt nog afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de kaart Vandermaelen (circa 1850). Ze was gedurende een groot deel van de 17de eeuw in bezit van de voorname Brugse familie Hannoye. Later werd het zogenaamde "kasteeltje" bewoond en aangekocht door leden van de familie Colens, die onder meer de functie van baljuw en onderpastoor bekleedden. Zij verleenden hun naam aan de tegenover gelegen Koolkenstraat die uitmondt in de Fonteinestraat. Zie ook "Coolkens Motte" op de Vandermaelenkaart (circa 1850). In 1920-1924 herbouwd als twee arbeiderswoningen naar ontwerp van de Izegemse architect C. Spriet.

In 1761 was, aan noordzijde van de straat, tegen de erfoprit naar hoeve nummer 30 een "cappelleken" gelegen, niet meer afgebeeld op topografische 19de-eeuwse kaarten. Tijdens de 20ste eeuw was op de plaats van het huidige containerpark (nummer 28) herberg "Sint-Elooi" gelegen.

Gediversifieerde bebouwing. Nummer 11, woning met oudere kern, zie afbeelding in de Atlas der Buurtwegen (1846). Vernieuwde voorgevel en muuropeningen, oostelijke zijgevel met aandak. Rijbebouwing uit het derde kwart van de 20ste eeuw, aangevuld met alleenstaande woningen in tuin uit het laatste kwart van de 20ste en het begin van de 21ste eeuw. Nummer 13, schuin op de weg ingeplante witbeschilderde woning uit betonskelet ingevuld met bakstenen, van twee bouwlagen onder platte bedaking.

Industriële en dienstverlenende functies. Haaks op de straat gesitueerde bakstenen loods aan noordzijde van de straat. Op de hoek met de Koolkenstraat, een voormalige herbestemde cichorei-ast (zie Koolkenstraat nummers 5-9). Elektriciteitscentrale (nummer 6), brandweerarsenaal (nummer 24) en containerpark (nummer 28). Nummer 22, voormalige meubelfabriek Cibo, in gebruik als politiekantoor, jeugd- en muzieklokalen. De gemeente heeft plannen om het oudste achterliggende gedeelte van vier beuken in rode bakstenen onder golfplaten zadeldak af te breken om een nieuwe academie voor muziek, woord en dans en een opslagloods voor de technische gemeentediensten te bouwen.

Aan noordzijde van de straat, tegenover de ast bij nummer 30 grenst het hogergelegen Maristenpark aan de Fonteinestraat.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, nummer 10896: Arbeidershuizen Fonteinestraat Pittem, 1920-1924.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 36.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 29: "Rentebouck vanden heerschepe van Pitthem", door Lowys de Bersaques, 1622, kaart 1.
  • ARICKX V., De familie Hannoye in Brugge en Pittem (1609-1712) en haar verzameling schilderijen, in Biekorf, jg. 96, 1996, nummer 4, p. 347-357.
  • DEFOUR J., Pittem bouwt nieuwe muziekschool, in Het Laatste Nieuws, 14/10/2008.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 141, 151.