Hoogrokersstraat (Pittem)

Beschrijving

Voornamelijk op Pittem gelegen weg die de Egemsebinnenweg via een gebogen tracé verbindt met de Brugsesteenweg op Egems grondgebied. In 1821 "straate, genaamd Dhooge Rookers, loopende naar Eeghem Kappelle" genoemd. De Atlas der Buurtwegen (1846) vermeldt de "Hoogrookersstraet" omschreven als "chemin de la ferme de De Meese à la chaussée de Pitthem à Bruges par la ferme dite Blekerij". De huidige straatnaam is afgeleid van een hoeve, als "in den hoogen roocker" aangeduid in een status animarum uit 1786. Het toponiem "Hoogerooker" was blijkens een notarisfiche uit 1882 tevens in gebruik als naam van een gehucht. Een deel van de Hoogrokersstraat heette vroeger naar verluidt Blekerijstraat. Ook het toponiem "Bleekerijhoek" of "Bleekerye hoek", verwijzend naar hoeve "De Blekerij" (nummer 6) komt voor, zie mutatieschetsen uit 1855 en 1904.

Landelijke straat met enkele verspreide hoeves en woningen. Diverse hoevesites reeds afgebeeld in het landboek van Pittem (1761), onder meer nummer 4, hoeve met twee volumes afgebeeld in het landboek, in de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt tevens een bakhuisje langs de straat weergegeven. Vernieuwd woonhuis onder bewaard zadeldak in Vlaamse pannen, nieuw parement en puntgevel, vernieuwd schrijnwerk. Haaks op de straat georiënteerd verankerd landgebouw, voornamelijk opgetrokken uit oranjerode bakstenen (interbellum) met restant van ouder metselwerk (19de eeuw) in de zuidelijke zijgevel, met zoldervenster en een mijtervormige kapelnis binnen een zwartbakstenen omlijsting met bekronend kruis. Wagenhuis, centrale schuurpoort en rechte stalopeningen met voorliggende mestvaalt onder overkragende bedaking. Ten westen een bakhuis uit donkerrode bakstenen, onder zadeldak in Vlaamse pannen, met getoogde muuropeningen.

Enkele nieuwbouwwoningen, meestal gelegen op oudere sites afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1846).

• Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 19.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 142.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien