Heidenskerkhofstraat

Beschrijving

Straat die vanaf de Schuiferkapellestraat met een gebogen tracé in zuidoostelijke richting tot aan de Tieltstraat loopt. Een eerste officiële vermelding van het "heydens kerkhof" dateert van 1622 en is afkomstig uit het landboek van Pittem. Het perceel stond reeds langer als zodanig in de volksmond gekend, blijkens de vermelding "theyen kerckhof" in disrekeningen uit de jaren 1560. In de Atlas der Buurtwegen (1846) omschreven als "Heydens Kerkhofstraet" of "chemin du cabaret dit L'Italien au moulin dit Plaatsmolen".

Het perceel gekend als het "Heidens Kerkhof", thans nummer 39, werd in het verleden tevens aangeduid als "Sint-Hilariushoveke" en minder frequent als "Kapellekerkhof" en "Kapelriehofstedeke". De namen verwijzen naar de kapelanij van Sint-Hilarius die in 1362 in de kerk van Pittem gesticht werd. Het stuk grond kwam echter reeds in de 15de eeuw in bezit van de armendis van Pittem. In 1896 ontdekte Juliaan Claerhout bij opgravingen restanten van geschonden graven uit de Romeinse en mogelijk Frankische tijd. Daarnaast trof hij een viertal ongeschonden graven aan die vermoedelijk uit de Merovingische periode zouden stammen.

Brede straat met voornamelijk woonfunctie. Getypeerd door gesloten, halfopen en open bebouwing, voornamelijk uit het derde kwart van de 20ste eeuw, aangevuld met recentere eengezinswoningen. Nabij het kruispunt met de Schuiferskapellestraat/ Wielewaalstraat tevens sociale woningbouw, onder meer meegaand met de Oostwijk. Nummer 7, eenlaagse dubbelwoning van drie traveeën, vermoedelijk van circa 1900, Verankerde rode baksteenbouw, afgelijnd door een getrapte baksteenfries. Rechte muuropeningen, vermoedelijk voorheen getoogd, voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Vernieuwde gootlijst in kunststof onder zadeldak in mechanische pannen. Tegen de gevel van enkelhuis nummer 9, een houten gevelkapelletje met beglaasde nis voorzien van beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind onder opschrift "O.L.V. BID VOOR ONS" en bekroond door een kruisje.

• ARICKX V., Het Heidens Kerkhof van Pittem, in Biekorf, jg. 89, nummer 4, 1989, p. 386-400.
  • CLAERHOUT J., Het Heidensch Kerkhof van Pitthem, Pittem, 1897.