Kapelleweg

Beschrijving

Straat die vanaf het thans verdwenen Vercouterekruis in een bocht van de Koolskampstraat verder in noordelijke richting naar de Hoogrokersstraat loopt. De weg bestaat uit twee tracés: een rechtstreeks voetweg, voorheen de "Eeghemcapellevoetweg" geheten, in de Atlas der Buurtwegen (1846) omschreven als "chemin de la croix dite Vercouters Kruys à la ferme dite Bleekerije". Het andere straatdeel ligt wat oostelijker en is thans verhard maar wordt nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1846). Deze route stond in het verleden naar verluidt bekend als de Stenenmolenweg, een verwijzing naar de "Stenen Molen", die vermoedelijk was opgetrokken in de 19de eeuw ter vervanging van de "Hurselhoekmolen", een tweezolderstaakmolen op torenkot, gebruikt als graan- en oliemolen, in 1799 langs dit traject opgericht door François Bernard Vercoutere. De Stenen Molen werd afgebroken in 1907 na stormschade.

Hoger gelegen weg, nabij het kruispunt met de Koolskampstraat aan westzijde bebouwd met alleenstaande woningen in tuin uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Aan oostzijde wordt een verkaveling van acht woningen gepland. Nummer 7, laatste woning langs het westelijk tracé, gesitueerd net voor de wegversmalling tot voetweg. Ouder eenlaagsvolume onder pannen zadeldak. Witgekalkte verankerde gevel met gewijzigde rechthoekige muuropeningen.

Het andere straatdeel dat ten zuiden van de tweewoonst met nummers 8-9 vertrekt en via een bocht in noordelijke richting verder loopt, is met uitzondering van enkele recente woningen, onbebouwd. Nummer 10, gelegen op de voormalige site van de "Stenen Molen".

Het Vercouterekruis wordt reeds afgebeeld in het landboek van Pittem van 1761 en is nog steeds weergegeven op de kaart uit 2000 van het Nationaal Geografisch Instituut. Mogelijk verplaatst naar perkje aan de straat bij het rusthuis (zie Koolskampstraat).

• Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 18, 20.
  • DENEWET L., GOEMINNE L., Molenmakers in Vlaanderen. Het werkboek van Coussée uit Meulebeke, in Molenecho's, jg. 22, nummer 3-4 (speciaal themanummer, 7), 1994, p. 148, 295.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 144-145.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien