Kazandstraat

Beschrijving

Doodlopende weg met bochtig tracé, die vanaf de Vijfstraat in westelijke richting tot de grens met Meulebeke loopt. De straatnaam komt een eerste maal voor als "Kazandstraet" in de Atlas der Buurtwegen (1846) en wordt er omschreven als "Chemin de la ferme de Vandevoorde au Cabaret de Krieke (Meulebeke)". Een vertakking aan zuidzijde, leidend naar nummer 13, heette toen "Casandmeerschstraet". De straatnaam is geïnspireerd op de "Kazandmeersen" en de hoeve "Cadsant", beide gelegen op grondgebied Meulebeke.

Landelijke straat met gediversifieerde bebouwing (hoeves, eenlaagswoningen, nieuwbouwwoningen), met verspreid karakter en geconcentreerd in enkele clusters bebouwing, op oude sites, reeds afgebeeld in het landboek van Pittem (1761). Onder meer nummer 1, historische hoeve "Goed te Riemslede", minimaal opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie afbeelding van twee volumes in het landboek van Pittem van 1761. Rond 1850 worden de landgebouwen herbouwd, geregistreerd in 1862. Hoeve thans met vernieuwd woonhuis (nieuwe erfgevel, gewijzigde muuropeningen). Achtergelegen erf met donkerrode verankerde bakstenen landgebouwen. Ten oosten van het erf, een langgestrekt volume onder een afgewolfd zadeldak in mechanische pannen, getoogde deuropeningen (onder meer gedicht), noordelijk wagenhuis, zuidelijke schuurpoort. Later ingebrachte stalvensters en –deur onder een betonlatei. Ten westen een kleiner landgebouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, initialen "PED" in de noordelijke zijgevel, getoogde muuropeningen, wagenhuis onder ijzeren I-latei.

Nummer 6, historische hoeve "Te Zweertvagers", thans met verbouwd boerenhuis met oudere kern en langgerekt schuurstalvolume, gelegen langs doodlopende landweg. In het landboek van Pittem van 1761 weergegeven met twee volumes, tegen het midden van de 19de eeuw wordt het woonhuis vermoedelijk herbouwd, zie Atlas der Buurtwegen (1846). Roodbakstenen schuur/stal vermoedelijk verbouwd of herbouwd tijdens het interbellum, breed overkragend zadeldak op schoren. Erftoegang via een ijzeren hek tussen brede bakstenen pijlers met een getrapte piramidale bekroning, met in de overgroeide rechter erfpijler een rondbogige beglaasde nis van een voormalig kapelletje. Aanpalende huisweide ten westen, afgesloten door een meidoornhaag.

Nummer 3, bedrijf "Oosterse Watertuinen", met bewaarde schuur. Donkerrode baksteenbouw onder vernieuwd overkragend zadeldak. Getypeerd door getoogde muuropeningen, onder meer poortopening onder natuurstenen ontlastingsboog, asemgaten en hoge stalvensters. Haaks daarop ingeplante eenlaagse tweewoonst (nummer 3B en 3C), vernieuwd of herbouwd in het derde kwart van de 20ste eeuw. Nummer 4, verbouwde eenlaagswoning. Bijhorend parallel met het woonhuis gesitueerd stalletje uit het interbellum. Nummer 9, "Kazandhof", hoeve met nieuw woonhuis en 19de-eeuwse schuur, afgebeeld in de Atlas der Buurtwegen (1846), gekenmerkt door een houten poort voorzien van een klinket. Nummers 10-10B, vernieuwd woonhuis in witbeschilderde baksteen onder zadeldak. Naastgelegen vrijstaande aardappelkelder onder begroeide aarden ophoping, gekenmerkt door gemetste rondbogige toegang. Nummer 11, afgebeeld in de Atlas der Buurtwegen (1846), met grotendeels vernieuwd woonhuis, een parallel houten schuurtje, nieuw opgebouwd bakhuis en landgebouw, omringd door een meidoornhaag.

Enkele nieuwbouwwoningen, voornamelijk gesitueerd op oudere sites. Nummer 12, nieuwbouwwoning op de plaats van historische hoeve "Ten Liegaerde", voor het eerst vermeld in 1443. Nummer 7, nieuwe site met moderne woning onder platte bedaking, gesitueerd binnen een markant aangelegde tuin met gebogen haagscherm aan straatzijde, achterliggende tuin met groenmassieven van diverse hoogte en vorm.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1862/164.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem, door D. Seghers, 1761, kaart 34.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 29: "Rentebouck vanden heerschepe van Pitthem", door Lowys de Bersaques, 1622.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Pittem, Pittem, 1951, vademecum, p. 31.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 146.