Geografisch thema

Koolkenstraat

ID
16064
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16064

Beschrijving

Korte straat die de Tieltstraat verbindt met de Fonteinestraat. De straat maakte vroeger, voor de aanleg van de nieuwe Tieltstraat (1764-1765), deel uit van het Kerkstraatje. De straatnaam herinnert aan de voorname familie Colens die in de tweede helft van de 17de eeuw een omwalde herenwoning langs de Fonteinestraat, gelegen tegenover de Koolkenstraat ging gaan bewonen, zie kaarten 1622 en 1761, zie Fonteinestraat). Ook "Klein Claerhout", de historische naam van de thans verdwenen site op de plaats van Fonteinestraat nummers 16-18, werd verruild voor de omschrijving "Coolkens Mote", vermeld op 18de- en 19de-eeuwse kaarten.

Aaneengesloten bebouwing met woon- (appartementsgebouw) en commerciële functie uit de tweede helft van de 20ste en het begin van de 21ste eeuw. Aan westzijde van de straat ter vervanging van historische 19de-eeuwse bebouwing afgebeeld in de Atlas der Buurtwegen (1846). De oostzijde van de straat wordt getypeerd door een ver doorgetrokken gevel, volledig in metalen bekleding met diamantkopmotieven, horende bij een bowling gelegen langs de Tieltstraat, op de hoek met de Koolkenstraat.

  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 147.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Cichorei-ast Gotelaere

  • Omvat
    Herenhuis Amerlinck

  • Is deel van
    Pittem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koolkenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16064 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.