Krommeweg

Beschrijving

Korte verbindingsweg, deels als aarden landweg, tussen de Muizelaarstraat en de Kriekestraat. De straatnaam komt voor het eerst voor in 1846 in de Atlas der Buurtwegen als "Crommenweg". De straat liep toen, langs nummers 5 en 7 verder door naar het zuiden.

Landelijke weg met agrarische functie, als enige bebouwing nummer 1, hoeve afgebeeld in het landboek van Pittem van 1761. Thans bestaande uit eenlaags interbellumwoonhuis van drie traveeën onder een zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Parement in donkerrode sierstenen, verlevendigd door een witbeschilderde band boven de rechte muuropeningen. Driezijdige erker naast deur onder luifel en bovenlicht. Aanbouw ten westen. Midden-20ste-eeuwse hoevegebouwen.

• HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 147.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien