Middelweg

Beschrijving

Korte landelijke weg die de Puttensdreef verbindt met de Tieltstraat. De straatnaam duikt voor het eerst op in de Atlas der Buurtwegen (1846) als "Middelwegstraet", omschreven als "Chemin du lieu dit Het Zwartegat à la Chaussée de Pitthem à Thielt". De naam verwijst naar de 'middelwegkouter' vermeld in 1696 en 1760 of de herberg "middelweghe" in het midden en derde kwart van de 17de eeuw gelegen op de hoek van de Middelweg met de Puttensdreef.

Agrarische functie. Nummer 1, hoeve reeds met één volume afgebeeld in het landboek van Pittem (1761). De Atlas der Buurtwegen (1846) geeft twee parallelle, haaks op de weg gelegen gebouwen weer. Nieuw eenlaags woonhuis ten noorden van een verhard erf. Ten zuiden een parallel met het woonhuis gesitueerd landgebouw onder pannen zadeldak. Centrale schuurpoort. Voormalig wagenhuis rechts in de gevel, aanbouw onder lessenaarsdak links. Nieuwe grote stalvensters. Nieuw houtwerk. Oostelijke zijgevel met getoogde muuropeningen, onder meer gedicht. Recente achteraanbouw. Nieuwe loodsen.

• Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 29-30.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 149.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien