Muizebeekstraat

Beschrijving

Straat die vanaf de Tieltstraat tot de viaduct onder de Ringlaan R. De Paepe (N37) loopt. Wordt ten zuiden van de N37 verdergezet onder de naam 'Gentsemeersweg' (zie aldaar). In de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Muysebeekweg" of "Sentier de l'église de Pitthem à la ferme dite Claerhout". De straat liep in het verleden immers verder naar het zuiden toe als kerkwegel van het goed "ter Claerhout". De wegel mondde ongeveer ter hoogte van het kruispunt met de Beukboomstraat uit in de Claerhoutdreef. Het straatdeel ten zuiden van de Gentsemeersweg werd pas in de 20ste eeuw gesupprimeerd, zie nog met een volledig tracé afgebeeld op de topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire van 1913, op basis van een revisie van de terreingegevens uit 1884 en 1910.

Het toponiem 'Muizebeek' (1551) heeft betrekking op het deel van de Zwartegatbeek tussen de monding van de Paardebeek en het begin van de Devebeek. Bij de Muizebeek was ook een bos gelegen. In 1699 wordt reeds een "straete aende muysbeke" vermeld, waar van oudsher een brug gelegen was.

Op de hoek van de Muizebeekstraat met de Tieltstraat, bevond zich in het verleden een kruisbeeld, weergegeven op de kaart van het Institut Cartographique Militaire van 1875 (op basis van terreingegevens uit 1863), en opnieuw op een kaart van het Nationaal Geografisch Instituut uit 2000. Het kruisbeeld werd verwijderd voor een appartementsgebouw uit het begin van de 21ste eeuw en recent herplaatst in de Koffiestraat.

Voorheen gekasseide weg, thans betonweg.

Straat met woonfunctie, gekenmerkt door woningen, voornamelijk daterend uit het derde kwart van de 20ste eeuw, aangevuld met vrijstaande eengezinswoningen uit het einde van de 20ste of het begin van de 21ste eeuw. Enkele interbellumhuizen en oudere eenlaagswoningen.

• HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 149-150.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien