Directeurswoning van Brouwerij De Rolaf

Beschrijving

Directeurswoning van de zogenaamde Brouwerij De Rolaf zie inscriptie in oostelijke zijgevel, met gebouwen aan Groene Hofstraat, Heldenplaats en Kaai; de brouwerij werd gesloopt in 1979-80.

Hoekhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1896 volgens gevelsteen in top, respectievelijk drie en vier traveeën en drie bouwlagen onder leien schild- en zadeldak met dakkapellen en vorstkam. In- en uitgezwenkte top-, lijst- en tuitgevels van bak- en zandsteen op hoge sokkel van arduin. Horizontaliserende speklagen en kordons, verticaliserende hoekarkel, lisenen, topstukken en gevelsteen met brouwersemblemen.

De voorgevel met halfrond balkon (balustrade), de zijgevel met driezijdige erker en balkon (gietijzeren leuning). Steekbogige en rechthoekige vensters met diamantkopsleutels en imposten en met baksteenmozaïek gevulde boogvelden en borstweringen. Rondboogdeur in druk bewerkt entablement met wortelbeslag. Bewaarde houten vleugeldeur en voetschraper in dezelfde stijl.

Auteurs: Plomteux, Greet