Oude Peerdenstraat (Pittem)

Beschrijving

Landelijke verbindingsweg tussen de Braamstraat en de Baertstraat (Egem). Het straatdeel op Pittem stond in de Atlas der Buurtwegen (1846) reeds gekend als de "Oude Peerdestraat" of "Chemin de la ferme de la veuve Tack au cabaret dit Het Peerdeken (Eeghem)".

Landelijke weg met voornamelijk agrarische functie, gekenmerkt door verspreide hoevebebouwing, vaak op oudere sites die minstens opklimmen tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie landboek van Pittem (1761). Nummer 1, op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld als hoeve bestaande uit een woonhuis en landgebouw. In 1862 registreert het kadaster de bouw van een ovenbuur. Het landgebouw wordt circa 1880 afgebroken en langs de straat herbouwd, het woonhuis volgens kadastergegevens in 1934 herbouwd. Langs de straat gelegen hoeve in L-vormige opstelling, met woonhuis met vernieuwd parement en lagere stalaanbouw ten noorden van het erf. Enkele bewaarde muurdelen van een grotendeels nieuw opgetrokken schuur langs de straat. Erf met fruitboompjes en bewaard ovenbuurtje onder zadeldak in Vlaamse pannen, met rechte muuropeningen. Nummer 2, met vier volumes afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) en volgens kadastergegevens in het midden van de 19de eeuw verbouwd. U-vormige constellatie. Nieuw of vernieuwd woonhuis ten westen en oudere landgebouwen onder pannen zadeldak ten noorden en zuiden van het erf. Ten noorden een stal met getoogde muuropeningen onder dak in Vlaamse pannen, aan zuidzijde een schuur met schuurpoort, getoogde deuropening en later ingebrachte of gewijzigde rechte muuropeningen. Nummer 3, kleine verlaten hoeve toegankelijk via erfoprit, deels afgezoomd met populieren. Begraasd erf met woonhuis van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) ten noorden. Donkerrode baksteenbouw, grotendeels voorzien van nieuw parement. Rechthoekige vensteropeningen met deels bewaard houtwerk (T-ramen met verticale roedeverdeling in de bovenlichten).

Korfboogvormige deur. Ten westen stalgedeelte van twee traveeën onder zelfde dak. Rozebeschilderde verankerde baksteenbouw boven grijsbeschilderde plint. Getoogde muuropeningen waarin houten deuren. Landgebouw ten zuidwesten onder deels ingestort zadeldak in mechanische pannen. Rozebeschilderde oostelijke zijgevel in betonstenen. Ten zuidoosten, een zomerkeuken in verankerde rode bakstenen onder zadeldak in mechanische pannen. Gecementeerde plint. Rechte muuropeningen onder houten latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1862/79, 1880/24, 1934/18.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 23.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 152.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien