Oostwijk

Beschrijving

Sociale woonwijk ten oosten van de Heidenskerkhofstraat, aangelegd in 1964 door CV De Mandelbeek uit Ingelmunster, bestaande uit 48 woningen gelegen op grond van het "Goed te Ooigem" (zie Wielewaalstraat nummer 16). De naam van de straat heeft betrekking op de ligging van de wijk in het oostelijk deel van de gemeente. Rijwoningblokken uit rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak, geritmeerd door lagere tussengebouwde garages.

Woonfunctie. Nummer 22bis, hoevetje reeds afgebeeld in het landboek van Pittem. Volumes onder pannen zadeldaken, waaronder een woonhuis met vernieuwd parement, met bewaarde oostelijke zijgevel en aanbouw onder lessenaarsdak. Schuurtje uit de eerste decennia van de 20ste eeuw en voormalig ovenhuis omgevormd tot garage.

• Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 27.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 151.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien