Peerboommolenstraat

Beschrijving

Doodlopende straat die vanaf de Sint-Amandsstraat in zuidoostelijke richting naar Meulebeke loopt. De straat wordt tot op grondgebied Meulebeke verdergezet als voetwegel. In het verleden 'Paardestraat' geheten. Een bron uit 1551 vermeldt de straat een eerste maal onder deze naam. In de Atlas der Buurtwegen (1846) is nog steeds sprake van de "Peerdestraat", een "Chemin de celui dit Thieltweg au moulin dit Peerboommolen (Meulebeke)". Later Peerboommolenstraat genoemd. Aan noordzijde een zijstraatje, doodlopend op de spoorweg, dat vroeger deel uitmaakte van de Pattynestraat (zie aldaar).

Landelijke straat met voornamelijk agrarische functie, gekenmerkt door verspreide hoevebebouwing, grotendeels opklimmend tot het begin van de 17de eeuw, zie bij nummers 1, 3, 4 en 6 reeds bebouwing waarneembaar op het renteboek van de heerlijkheid Pittem (1622). Nummer 3, reeds als twee parallelle, haaks op de weg gebouwde volumes weergegeven op het landboek van Pittem (1761). Tijdens het interbellum worden boerenhuis en landgebouw ingrijpend vernieuwd. Haaks tegenover de weg gelegen woonhuis en landgebouw onder pannen zadeldak, rond een erf in losse verharding. Verankerd éénlagig woonhuis in donkerrode baksteenbouw met een witgepleisterde erfgevel waarin getoogde muuropeningen voorzien van vernieuwd houtwerk. Noordgevel met gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Parallel schuurstalvolume met sporen van heropbouw (hogere muurdelen in lichter gekleurde baksteen). Rechte muuropeningen, bij de deuren onder een betonlatei, gevelhoge schuurpoort. Bakhuis uit donkerrode bakstenen, met een zadeldak in Vlaamse pannen. Nummer 4 thans met nieuw woonhuis en 19de-eeuws roodbakstenen landgebouw onder pannen zadeldak. Oostelijke zijgevel met getoogd laadluik en jaartalsteen met inscriptie "1811" in de top. Recente aanbouwen aan noord- en zuidzijde. Nummer 1, hoeve met huidig boerenhuis en bakhuis uit de laatste decennia van de 19de eeuw. Boerenhuis uit 1875, verankerde donkerrode baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen. Naastgelegen bakhuis uit 1889 in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Nummer 6, met haaks op de straat gesitueerd woonhuis en schuurstalvolume uit het begin van de 20ste eeuw. Zadeldaken in mechanische pannen. Rechte muuropeningen onder een betonlatei, schuur met zolderluik onder klimmende bedaking. Woonhuis voorzien van een nieuwe voor- en achtergevel.

Nummer 5, "Goed ten Hulle", opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen op landboek van Pittem (1761). Deels door meidoornhaag omsloten hoeve bereikbaar via erfoprit, met sterk gerenoveerde, in U-vorm ingeplante hoevegebouwen onder pannen zadeldak: woonhuis ten noorden en verankerde donkerrode bakstenen stal en schuur, respectievelijk ten oosten en ten zuiden. Schuur onder meer met korfboogvormige schuurpoort, zijgevel voorzien van asemgaten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1848/10, 1876/7, 1889/40.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 33.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 29: "Rentebouck vanden heerschepe van Pitthem", door Lowys de Bersaques, 1622, kaart 5.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 152.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien