Pattynstraat

Beschrijving

Landelijke weg die langs de spoorweg loopt en de Sint-Amandsstraat ten noordwesten verbindt met dezelfde straat ten zuidoosten. Het toponiem "de pattijne" wordt reeds vermeld in 1678. 17de- en 18de-eeuwse bronnen maken melding van een herberg met deze naam, genoemd naar de eerste bewoner Pieter Pattyn. De Status Animarum uit 1786 vermeldt de "Pattijnhouck". In de eerste helft van de 19de eeuw is sprake van het gehucht "Pattyn en Jokten".

In de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt het oostelijke straatdeel aangeduid als "Geetekotstraetje" en omschreven als "Chemin du celui dit Peerdstraet au celui dit: St.-Amandstraet". Het westelijke straatdeel werd pas aangelegd na introductie van de spoorlijn (circa 1880). Het oorspronkelijke westdeel dat aansluiting gaf op de Peerboommolenstraat is nu een doodlopende zijstraat van deze laatstgenoemde straat. Aan noordzijde vond de wegel "Jokte" die in de richting van de Bergstraat liep, aansluiting op de straat. De wegel werd gekruist door de "Pattynewegel" die vanaf de Peerboommolenstraat of "Peerdstraat" tot aan de Sint-Jozefsstraat liep. Het oostelijk en zuidelijk deel van dit voetwegelnetwerk werd bewaard onder de huidige naam 'Jokte'.

Landelijke straat met woon- en agrarische functie. Verspreide eenlaagswoningen, waarvan nummers 2 en 3 afgebeeld in de Atlas der Buurtwegen (1846). Nummers 1 en 3, witgekalkte verankerde woonhuizen met getoogde muuropeningen voorzien van vernieuwd houtwerk. Nieuwe arduinen dorpels en dakkapellen bij nummer 3, begeleid van een haaks op de weg gelegen witgekalkte schuur met gevelkapel.

• ARICKX V., Geschiedenis van Pittem, Pittem, 1951, p. 135.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 152.