Geografisch thema

Processiestraat

ID
16088
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16088

Beschrijving

Rechte straat die vanaf de Brugsesteenweg, ter hoogte van het kruispunt Rijsselende, tot aan de Lichterveldestraat loopt en grotendeels de grens met Ardooie vormt. De straatnaam kwam reeds voor in 1487 en houdt verband met de processie van Onze-Lieve-Vrouw die er toen doorging op de maandag en dinsdag na Pinksteren. Ook de naam 'Torhoutstraat', tevens vermeld in 1487 was in gebruik. In de Atlas der Buurtwegen (1846) gekend als "Processiestraet" of "Chemin du cabaret de Rysselende (Ardoye) à la ferme dite de Pompoene".

De Flou citeert het "processiestraetkin byder boonhoghe" in een leenregister uit 1502. Deze oude grensweg zou naar verluidt samen met de Pompoenstraat (Koolskamp) deel uitgemaakt hebben van het oude tracé Brugge-Kortrijk.

Landelijke straat met weinig bebouwing, agrarische en woonfunctie. Verspreide landelijke bebouwing voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778). Nummer 1, hoeve reeds weergegeven in het landboek van Pittem (1761), thans bestaande uit een nieuw woonhuis en interbellumschuur met loodsaanbouw. Bakstenen schuur onder een overkragend zadeldak in mechanische pannen, steunend op schoren. Rechte muuropeningen onder witbeschilderde lateien voorzien van bewaard houtwerk, onder meer tweedelige deurtjes.

  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 12.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XIII, Brugge, 1932, kolommen 33-34.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 154.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Processiestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16088 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.