Sint-Jozefsstraat

Beschrijving

Landelijke straat met vrij recht verloop, die vanaf de Sint-Amandsstraat in oostelijke richting tot aan de grens met Tielt loopt. De weg maakte tijdens het ancien regime, samen met het noordelijke deel van de Sint-Amandsstraat deel uit van de Tieltweg. In de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de "Thieltweg" omschreven als "Chemin de Vyvestraete à Thielt". De naam heeft mogelijk betrekking op de Sint-Jozefsparochie te Tielt waar de straat naartoe leidt.

Weinig bebouwde straat met voornamelijk agrarische functie. Enkele (voormalige) hoeves, minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw (zie voorkomend op het landboek van Pittem, 1761), zoals nummer 4 met nieuw woonhuis en ouder, zwaar verbouwd schuurvolume.

Cluster bebouwing aan noordzijde van de straat, bestaande uit alleenstaande en gekoppelde woningen uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Tevens een vernieuwde eenlaagswoning.

Nabij de grens met Tielt enkele nieuwe alleenstaande woningen in tuin.

• HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 155.