Geografisch thema

Steenovenstraat

ID
16095
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16095

Beschrijving

Landelijke weg met meerdere vertakkingen, als zuidelijke zijstraat van de Waterstraat, gelegen aan beide zijden van de Ringlaan R. De Paepe. Het gedeelte ten zuiden van de ringweg maakte in de Atlas der Buurtwegen (1846) nog deel uit van de "Boterstraet", later onderbroken voor de aanleg van het kasteeldomein Joos de ter Beerst circa 1875 (zie Boterstraat 6). De straat werd toen omschreven als "Chemin de la ferme de Van Daele à la chapelle dite Daelkens Kapelleken". Het noordelijk straatdeel stond reeds bekend als "Steenovenstraetje", of "Chemin de celui dit Waterstraete à celui dit Boterstraet".

Landelijke straat met agrarische en woonfunctie. Bebouwing bestaande uit enkele verspreide hoevetjes en nieuwbouwwoningen op oudere sites.

  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 156.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenwoning

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Pittem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Steenovenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16095 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.