Suikerbakkersstraat

Beschrijving

Korte noordelijke zijweg van de Schuiferskapellestraat. Loopt als landwegel door tot aan de Gavers waar de straat vroeger deel van uit maakte. In 2005 werd de naamswijziging goedgekeurd, geïnspireerd op het toponiem 'suyckerbacker', een regelmatig voorkomende naam in Pittemse archivalia die voor het eerst opdook in 1666 en verwijst naar een vruchtbaar stuk grond. In de Atlas der Buurtwegen (1846) gekend als "Kerkestukvoetweg", "Chemin de la chapelle dite Vanlaekens Kapelleken à la ferme de Charles Van Nieuwenhuyse".

Enkele 20ste-eeuwse woningen. Nummer 4, woning volgens kadastergegevens samen met een bijgebouw opgetrokken in 1932. Eenlaagswoning uit donkerrode bakstenen onder een zadeldak in mechanische pannen. Getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk (ramen met verticale roedeverdeling in de bovenlichten) bekroond door een samengestelde tandfries. Driezijdige erkeraanbouw in lichtrode bakstenen onder platte bedaking, waarin rechthoekige muuropeningen onder een betonlatei en mijterboogvormige gevelkapel met beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Zijgevel met getralied zoldervenster in de top. Aanbouw onder golfplaten dak aan noordzijde. Haaks op het woonhuis georiënteerd landgebouw uit rode bakstenen onder een zadeldak in mechanische pannen. Rechte muuropeningen onder een betonlatei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1932/17.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 156.