Turkeijensteenweg (Pittem)

Beschrijving

Rechte steenweg die vanaf "Het Paardeke" (Egem) voor een stuk over Pittems grondgebied in de richting van Tielt loopt, aldaar verdergezet als Egemsesteenweg. Reeds in 1783 vraagt het bestuur van Egem om een steenweg van Egem naar Tielt aan te leggen, voor een stuk over Pittems grondgebied. Na een jarenlang en hardnekkig verzet van het Pittemse gemeentebestuur wordt de steenweg in 1888 uiteindelijk aangelegd. De weg liep voor een groot deel op een nieuw tracé schuin naast de voormalige Hoogdoornstraat (zie Braamstraat), een oudere weg die de steenweg doorsneed nabij nummer 21. Deze wordt op een plan uit 1784 weergegeven als deel van de "sooghenaemde toebackstraete loopende naer den stede van Thielt", waarvan de steenweg een rechttrekking zou vormen. Voorheen Tieltseweg (1902-1976) geheten, vanaf de gemeentefusies is de naam "Turk(e)ijensteenweg" in gebruik, genoemd naar de wijk "Turkeijen" in de noordoostelijke uitloper van Pittem. Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als "Turquien, hau". De vier kilometer lange buurtweg werd pas in 1967-1968 verbreed en voorzien van een wegdek in beton.

Agrarische en verbindingsfunctie. Verspreide landelijke bebouwing, veelal in kern daterend van voor de aanleg van de steenweg. Onder meer nummer 33, hoeve "Ter Espt", in het landboek van Pittem uit 1761 (26ste begin) weergegeven met twee quasi parallelle volumes haaks op de weg georiënteerd, vermeld als "hofstede dheer Roelants". De noordelijker weg wordt vermeld als "Toback straete scheedende Thielt ende Pitthem". Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee parallelle volumes en kapel aan straatzijde. Thans resterend boerenhuis en haaks schuurvolume, aangevuld met nieuwe landbouwloodsen. Boerenhuis reeds voorkomend op Atlas der Buurtwegen (1846).

Bebouwing van na de aanleg van de steenweg, onder meer nummer 32, voormalige herberg "De (nieuwe) Nachtegaal", opgetrokken in 1910 in opdracht van brouwer Joos Muyle (zie Tieltstraat nummer 32). De oorspronkelijke "Nachtegaal" lag iets noordelijker (Damstraat nummer 1). Eenlaagsbouw in donkerrode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen. Vroegere getoogde muuropeningen vergroot en vervangen door betonlateien. Fraaie afgeschuinde inkomtravee met ingesneden hoek.

Nummer 24, uit het midden van de 20ste eeuw, met eenlaagswoning en schuurtje, in rode baksteenbouw met betonlateien, op de plaats van oudere bebouwing (kortwoonsten) die reeds voorkomt op het primitief kadasterplan (circa 1830). Op de grens met Tielt bevind zich een pijlerkapel, met oude knotbomen (veldesdoorn) en een vervaagd buurtwegtracé (zie Tielt).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1911/7.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem, door D. Seghers, 1761, kaart 26.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 1504: Kaart van twee wegen die Tielt verbinden met Egem, in opdracht van het bestuur van de kasselrij Kortrijk, door G. de Muelenaere, 1784.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien