Grootveldstraat

Beschrijving

Weg die vanaf het kruispunt met de Drogenbroodstraat in noordelijke richting naar Wingene loopt en via een bocht van ongeveer 90° onder de benaming "Schoolstraat" verder loopt op grondgebied Zwevezele (Wingene). Oostelijke zijweg nabij het kruispunt met de Drogenbroodstraat, volgens kadastergegevens aangelegd (of verhard?) in 1982. Het deel ten noorden van de Egemveldweg werd vermoedelijk in het midden van de 19de eeuw door het "Kwavijver Bos" aangelegd, zie nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van 1845 maar wel op het kadastraal reductieplan van 1853.

Het historisch deel van de Grootveldstraat vormde in de 18de en 19de eeuw één geheel met het noord-zuid gericht tracé van de Drogenbroodstraat. In 1725 in het landboek van Egem omschreven als de "straete loopende van de platse van Heeghem naer het Velt", in 1845 (Atlas der Buurtwegen) "Droogebroodstraat" genoemd en gepreciseerd als "chemin d'Eeghem à celui dit Groote Veldstraet". Het west-oost gericht deel van de Drogenbroodstraat heette tot het einde van de 19de eeuw "Aendepoelstraat". De oostelijke zijweg van de Grootveldstraat gaat ver terug in de tijd en heette voorheen "Processiestraetje".

In 1879 werd aan de "Hoogwingenewegel", vlakbij het kruispunt met het "Processiestraetje", een vlaszwingelmolentje opgetrokken, in de volksmond gekend als "Strokotmolen". In 1884 werd de molen, die later ook maalvaardig werd gemaakt, meer in de richting van de dorpskom verhuisd door deze op rollen te plaatsen die getrokken werden door paarden.

Bebouwing met woon- en agrarische functie, voornamelijk gelegen langs de zijweg nabij de Drogenbroodstraat, bijna alle teruggaand op sites uit het einde van de 18de of de eerste decennia van de 19de eeuw, zie nog niet afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) maar wel op de Atlas der Buurtwegen (1845). Cluster van woningen uit het vierde kwart van de 20ste eeuw tegenover de hoeve "De Kardinaal" (nummer 7). De eigenlijke straat tussen de Drogenbroodstraat en de Egemveldweg blijft onbebouwd.

Ten noorden van de Egemveldweg enkele 20ste-eeuwse hoeves, zie nog geen bebouwing weergeven op de topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire uit 1926 op basis van terreingegevens uit 1898. Hoeve "Goed ten Hazelberghe" bij het kruispunt met de Egemveldweg, reeds vermeld in 1655, thans met volledig vernieuwde hoevegebouwen. Aangevuld met woningen uit het vierde kwart van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1982/4.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Egem, Oud Archief, nummer 1: "Landt Bouck der prochie van Eeghem", door J. en C. Verhaeghe, 1725, zerk 1.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel I: een dorp voor de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 43.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel V, Brugge, 1925, kolom 590.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien