Molenakker

Beschrijving

Straat die de Paardestraat, via een scherpe bocht ten zuiden van het Egemsdorpsplein met de Egemstraat verbindt. De naam "Meulen ackere" gelegen ten zuiden van de Plaatsmolen kwam meermaals voor in het midden van de 17de eeuw. Het oostelijk straatdeel gaat terug op het "Damstraatje" (zie Atlas der Buurtwegen, 1845), de voetweg die vanaf het kerkhof naar de Baertstraat liep. Het zuidelijk straatdeel met meerdere korte vertakkingen, gelegen op gronden van het voormalige "Kamerlincksleen", werd aangelegd bij de bouw van de sociale woonwijk vanaf het begin van de jaren 1970. In een eerste fase werden in 1972 vierendertig woningen gebouwd door "S.V. Helpt Elkander" uit Waregem. Ongeveer acht jaar later werd de site met een zelfde type woningen uitgebreid. In het begin van de 21ste eeuw werden opnieuw enkele sociale woningen bijgebouwd.

Sociale woningen gegroepeerd langs de vertakkingen aan noordzijde van het west-oost gericht straatdeel van de Molenakker. Langs de weg gelegen woningen van twee bouwlagen, opgetrokken uit bruine bakstenen onder stompe zadeldaken. Haaks op de weg woningen van drie bouwlagen onder platte bedaking met verspringende gevels. Oudste types met gebruik van gekleurde panelen voor de borstweringen. Aan zuidzijde van de straat woningencluster uit 2001, opgetrokken uit gele en rode bakstenen, onder verspringende zadeldaken. School op nummer 97, samen gebouwd met het voormalige klooster in de Paardestraat nummer 21 (zie aldaar). Verder langs dit noord-zuid gerichte straatdeel voornamelijk vrijstaande woningen in tuin uit de jaren 1980.

• ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel I: een dorp voor de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 45, 130.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel II: Egem sedert de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 120.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel X, kolom 776.
  • N.D.S., Hypermodern woningcomplex kleurt Molenakker, 14/06/2002, in documentatiemap met krantenartikels in de POB Pittem.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien