Straatgoedweg

Beschrijving

Oostelijke zijweg van de Wingensesteenweg, waarbij het zuidelijke straatdeel in noordoostelijke richting loop om via een scherpe bocht ter hoogte van nummer 5 aan te sluiten op het noordelijke straatdeel dat in noordwestelijke richting opnieuw aansluiting vindt op de Wingensesteenweg. Het zuidelijk deel van de straat heette voorheen "Lykestraat" (zie Atlas der Buurtwegen, 1845) of "Deutschelijkstraat" en liep vanaf de Wingensesteenweg in oostelijke richting naar het "Kloostergoed van Deinze" (nummer 7). Het noordelijk straatdeel maakte vroeger deel uit van de "Tieltweg" (1532-1845) die vanaf "De Blauwe Vierschaar" aan het kruispunt met de Wingensesteenweg via het "Goed ter Straten" op de Klijtmolenstraat in de richting van Tielt liep, in de Atlas der Buurtwegen (1845) " 't Goed ter Straet" (sic) genoemd en omschreven als de "Chemin du moulin dit Klytmolen au chemin de Wynghene dit Bruggestraet, passant par la ferme de Straetgoed".

Agrarische functie. Landelijke straat met weinig bebouwing. Enkele historische hoeves, "Goed ter Straten" (nummer 4), "Goed te Poelvoorde" (nummer 6), "Het Kloostergoed van Deinze" (nummer 7, zie verder) en "De Blauwe Vierschaar" (nummer 9), waarvan nummers 4, 6 en 7 reeds afgebeeld op het landboek van Egem (1725), nummer 9 wordt voor het eerst afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Van het "Goed ter Straten", reeds vermeld in 1365 en het vroegere centrum van de gelijknamige heerlijkheid Ter Straten, werd in 1791 een kaart opgemaakt. Nummers 6 en 7 toegankelijk via dezelfde erfoprit, nummer 4 met aparte erfoprit afgezoomd door wilgenrij. Nummer 9, langs de straat gelegen, afgescheiden van de straat door een meidoornhaag, met oprit geflankeerd door oude kilometerpalen. Nummer 4, 6 en 9 zijn thans zowat volledig vernieuwd. Andere bebouwing, tevens teruggaand op oudere sites, nummer 3, kleine voormalige hoeve reeds afgebeeld in het landboek van Egem (1725), thans met vernieuwd woonhuis, bewaard ouder bakhuis onder zadeldak in Vlaamse pannen met getoogde muuropeningen.

• Rijksarchief Brugge, Gemeente Egem, Oud Archief, nummer 1: "Landt Bouck der prochie van Eeghem", door J. en C. Verhaeghe, 1725, zerk 12, 14-15.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nummer 1977: hoeve en gronden van het goed "Ter Straeten" te "Eeghem", eigendom van Ch. Stalins, door de Meulenaere (Pittem), 1791.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel I: een dorp voor de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 42, 44.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien