Turkeijensteenweg (Egem)

Beschrijving

Rechte steenweg die vanaf het kruispunt van de Paardestraat, Baertstraat en Wingensesteenweg ("Het Paardeke") zuidoostwaarts over de grens met Pittem in de richting van Tielt loopt, aldaar verdergezet als Egemsesteenweg. Reeds in 1783 vraagt het bestuur van Egem om een steenweg van Egem naar Tielt aan te leggen, voor een stuk over Pittems grondgebied. Na een jarenlang en hardnekkig verzet van het Pittemse gemeentebestuur wordt de steenweg in 1888 uiteindelijk aangelegd. De weg is voorheen Tieltseweg (1902-1976) geheten, vanaf de gemeentefusies is de naam "Turk(e)ijensteenweg" in gebruik, genoemd naar de wijk "Turkeijen" in de noordelijke uitloper van Pittem. De vier kilometer lange buurtweg werd pas in 1967-1968 verbreed en voorzien van een wegdek in beton.

Verbindings-, agrarische en woonfunctie, gekenmerkt door verspreide bebouwing, voornamelijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummer 1, verbouwd ouder volume. Oorspronkelijk donkerrode baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, met getoogde muuropeningen onder strek en druiplijst. Hedendaagse lage aanbouw ten noorden.

• ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel I: een dorp voor de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 42.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel II: Egem sedert de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 370-372.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien