Isidoor Van Beverenstraat

Beschrijving

De straat vertrekt vanuit het centrum van Groot-Bijgaarden (aan het Gemeenteplein) met een bochtig verloop in noordelijke richting naar Zellik (Asse). Was vanouds een verbindingsweg met Zellik. Ten tijde van de Atlas van de Buurtwegen (circa 1841-1850), Kerkstraet geheten. Heden is de straat genoemd naar pastoor Isidoor Van Beveren. In het begin van de straat liggen de pastorie (nummer 1), het voormalige gemeentehuis (nummer 20) en het kasteel van Groot-Bijgaarden (nummer 5) met kasteelhoeve (nummer 7) die alle deel uitmaken van het beschermde landschap rond het kasteel (datum besluit: 20-10-1947) en van de Raymond Pelgrims de Bigardlaan (datum besluit: 19-04-1955).

Verder landelijke straat met resten van hoeves en bebouwing uit de 20ste eeuw. Isidoor Van Beverenstraat nummer 42 is een regionalistisch geïnspireerde hoeve uit de 19de eeuw met aanpassingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Op de hoek met de Hendrik Vanden Eedenstraat ligt een driehoekige pijlerkapel ter ere van Maria.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling IV (Groot-Bijgaarden), 1892/2, 1901/1 en 1949/2 (nummer 42).
  • VERBESSELT J. 1967: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, deel VI, Tussen Zenne en Dender V, Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Vlaams-Brabant, Pittem, 57.

Auteurs: Verwinnen, Katrien