Assestraat

Beschrijving

Lange kronkelende straat ten noordoosten van het centrum, die loopt van de Brusselstraat in noordelijke richting naar Asse over de autosnelweg E40. De straat komt al voor op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) en als "Assche straet" in de Altlas der Buurtwegen (circa 1841-1850), vandaag weliswaar met een licht gewijzigd tracé. Landelijke straat met voornamelijk 20ste-eeuwse bebouwing bij het centrum en de Brusselstraat. Het beschermde dorpsgezicht van een deels lemen 19de-eeuws boerenhuis met beuk (nummer 48 ter hoogte van de Kerkstraat, datum besluit: 20/10/1981) is inmiddels gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het boerenhuis kwam al voor op het primitief kadaster (circa 1823).

Boven de E40 nog landelijk gebied met een aantal resten refererend aan de landelijke activiteit, bijvoorbeeld de sterk gerenoveerde semi-gesloten hoeve "Hof van Schaeftingen" (nummer 105). Op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) was op deze locatie al een hoeve aanwezig met dezelfde configuratie.

• DE SCHINCKEL Y. 1991: Sint-Ulriks-Kapelle van de 12e tot de 20e eeuw, Ternat, 124-126.

Auteurs: Verwinnen, Katrien