Brusselstraat (Sint-Ulriks-Kapelle)

Beschrijving

Vandaag drukke verbindingsstraat van Brussel over Groot-Bijgaarden naar Ternat die de gemeente Sint-Ulriks-Kapelle doorsnijdt van oost naar west. In de 19de eeuw grotendeels "Moorstraet" genoemd. Deze weg was één van de wegen uit de oudheid die vanuit Geraardsbergen over Strijtem en Ternat door Sint-Ulriks-Kapelle, via de Moerstraat liep, waarna hij verder naar de Waarboom, zo richting Zellik en over Koningslo naar Elewijt liep. Tot 1700 was dit een zeer belangrijke verbindingsweg, die door de aanleg van de weg Brussel-Aalst over Zellik aan belang verloor. Ten noorden van de Brusselstraat ligt het centrum van Sint-Ulriks-Kapelle dat zich ook uitbreidde langs de Brusselstraat.

Heterogene bebouwing van rijhuizen, regelmatig onderbroken door vrijstaande woningen uit de 20ste eeuw en resten van hoeves. Verschillende bewaarde dorpswoningen uit tweede helft van de 19de eeuw en eerste helft van de 20ste eeuw. Nummers 602, 606 en 689 zijn dorpswoningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; alle breedhuizen met lijstgevel en tegeltableaus in borstwerking en/of fries. Nummer 702 is een voorbeeld van een dorpswoning met 20ste-eeuws uitzicht en oudere kern, in de zijgevel nis met Mariabeeld. Nummer 455 is een voorbeeld van een dorpsherberg geregistreerd op het kadaster in 1937.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1914/3 (nummer 602), 1915/3 (nummer 689), 1924/16 (nummer 606) en 1937/23 (nummer 455).
  • VAN LIEDEKERKE M. 2005: Het Rust- en Verzorgingstehuis De Verlosser in Sint-Ulriks-Kapelle, Eigen Schoon en De Brabander, 88, 2, 169.
  • WAUTERS A. 1971 (heruitgave van 1855): Histoire des environs de Bruxelles, Description historique des localités qui formaient autrefois l'Ammanie de cette ville, deel 3 A, Brussel, 184.

Auteurs: Verwinnen, Katrien