Bejaardenwoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bejaardenwoningen

Beschrijving

Huisjes aan de zuidzijde van de straat opgericht door het Bureel van Weldadigheid voor bejaarde vrouwen. Gevelstenen vermelden de schenkers. Acht laatste huizen gebombardeerd in 1944. Wordt beschouwd als voorloper van de tuinwijkgedachte. Kleine woonhuizen van één bouwlaag en meestal twee traveeën in groepjes ontworpen, zo onder meer nummers 5-6-7-8 naar ontwerp van E. Traneeuw (1912), in 1913 zes huisjes naar ontwerp van Jules Carette (Kortrijk); nummers 46-47. van 1931, nummer 42 met opschrift "jubeljaar 1930". Rode baksteenbouw getypeerd door onder meer steunberen en steekboogfriezen, boogvelden. Bij recente renovatie vernieuwd schrijnwerk en zijn de typerende dakkapellen verdwenen.