erfgoedobject

Steegbeluik De Karnemelkkoer

bouwkundig geheel
ID
126536
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/126536

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bijzonder type van tweezijdig bebouwd steegbeluik zogenaamd "De Karnemelkkoer", uit de tweede helft van de 19de eeuw. Volgens bouwaanvraag gebouwd naast de fabriek van De Lise, eveneens in de buurt van de zogenaamde "Kleine Lys" van Morel-Verbeke, een verkoopbureau van vlasfabrikanten, later productiecentrum, opgericht langs de Leie in 1864 (thans gesloopt). Verschillende bouwcampagnes in 1866, verlengd in 1874. Verbindt Lieremanstraat met Kaarderijstraat, met toegang op straatbreedte in beide straten. Afgesloten voortuintjes met individuele sanitaire voorziening (per twee gekoppeld) en allerlei aanbouwsels. Verscheidene hebben nog het oude tuinhek. Bakstenen huizen met doorgaans beschilderde gevel van twee bouwlagen met licht getoogde muuropeningen, in de deurtravee blind. Doorgetrokken lekdrempels op de bovenverdieping.

  • Stadsarchief Gent, Openbare Werken, reeks VII, beluiken, G.8(4) b(10).

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1983


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Steegbeluik De Karnemelkkoer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/126536 (Geraadpleegd op 10-04-2021)