Groene Ooie

Beschrijving

Vanaf de vroege middeleeuwen was dit de benaming voor het weiland dat zich buiten de Steenpoort op het einde van de Brabantdam bevond. Het strekte zich uit tussen de Nederschelde en de Oude Schelde tot het Zand. Een gedeelte ervan werd in de loop van de eerste helft van de 13e eeuw ingenomen door het Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye, een ander belendend stuk werd eind 16e eeuw toegewezen aan de cisterciënzerinnen van de abdij Nieuwen-Bosch. Heden is het de benaming van het steegje in de Tweebruggenstraat dat doodloopt op de tuin naast de westgevel van de Sint-Annakerk van het Jakob van Arteveldeplein. Het begin van het straatje is overbouwd door de nieuwe vleugels van het Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw, Tweebruggenstraat nummer 55.