Parochiekerk Sint-Laurentius met restanten van het kerkhof

Beschrijving

Classicistische zaalkerk van 1788; de neo-classicistische westpartij dateert van 1867. Gerestaureerd in 1906 door architect Janssen. De plattegrond beschrijft een éénbeukig schip van vier traveeën met westpartij met ingebouwde toren van één travee, en een koor van één rechte travee met vlakke sluiting.

Bakstenen gebouw onder zadeldak (leien). De westpartij en de twee onderste geledingen van de toren zijn afgewerkt met hardstenen hoekbanden en dito waterlijsten. Neoclassicistisch rondboogportaal in een rechthoekig, hardstenen rondboogvenster en uurwerk in een hardstenen omlijsting in de tweede geleding; in elke gevel een rondboogvormig tweelichtgalmgat; ingesnoerde naaldspits (leien). Rondboogvensters met hardstenen negblokken en sluitsteen.

Bepleisterd interieur. Kruisribgewelven tussen rondboogvormige gordelbogen, gedragen door consoles.

Mobilair

Triomfkruis, gepolychromeerd hout (16de eeuw); kruisbeeld, gepolychromeerd hout (circa 1700); reliekhouder bekroond door Pelikaan, geschilderd en verguld hout (17de eeuw); beeld van Sint-Laurentius, gepolychromeerd hout (tweede helft 18de eeuw); processiemadonna (eerste helft 19de eeuw). Altaren neobarok, gemarmerd hout (eerste helft 19de eeuw). Preekstoel, eik, gedateerd door middel van chronogram 1729. Biechtstoel, barok, eik (eerste helft 18de eeuw). Doksaal met eiken balustrade (eerste helft 18de eeuw); orgelkast, eik (begin 19de eeuw). Hardstenen doopvont met koperen deksel. tegen een buitenmuur: grafkruis van Hendricsken Haerden (+ 1668) en Henric Roosen (+ 1673).

• GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Maasmechelen. Brussel, 1972, p.18-19.

Lapidarium van graftekens uit de 17de tot de 20ste eeuw.

Historiek

Volgens de Atlas der Buurtwegen had het kerkhof van Meerwijk in 1840 een rechthoekig plattegrond. Minstens aan de straat was het kerkhof toen afgesloten met een muur.

Beschrijving

Het kerkhof is vandaag geruimd en vergroend. Een deel van de bakstenen muur onder ezelrug bleef behouden langs de oost- en zuidkant van het voormalige kerkhof. Centraal op het kerkhof staat het gedenkteken voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Tegen de kerkhofmuur werden een lapidarium met grafstenen opgesteld. Het geheel biedt een overzicht van de grafkunst van de 19de eeuw tot het interbellum met eclectische, art deco en modernistische graftekens in voornamelijk hardsteen en composietsteen.

Opmerkelijk is het natuurstenen grafkruis Haerden-Roosen uit de 17de eeuw.  Het gelobde en aan de voet geringde kruis draagt onder het ingebeitelde IHS-monogram volgende graftekst Hier ligt begraeven Henricsken Haerden starf den 13 8bris A° 1668 ende haeren man Henrick Roosen dei starf den 24 9bris ° 1673Bidt Godt voer die sielen.

Het orgel werd in 1854 vervaardigd door de Nederlandse orgelmaker Franssen. Enkele wijzigingen eraan zijn vermoedelijk door Pereboom & Leijser uitgevoerd. De laatste herstelling, door B. Pels (Herselt), dateert van 1979. Sedert 1993 is het orgel buiten gebruik. Uit het hele oeuvre van de eerste generatie orgelmakers Franssen bleven slechts twee orgels in hun geheel bewaard: dit orgel van Meeswijk en in Nederland het orgel van Mierlo (bevindt zich thans in Munstergeleen).

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002296, 20 orgels in Limburg (S.N., 2003).