Goede Luchtlaan

Beschrijving

Smalle geasfalteerde laan gelegen in het uiterste noorden van de gemeente. Ze maakt deel uit van het gedeelte van de wijk Kleine Hut gelegen tussen de gemeentegrenzen met Ukkel en Linkebeek. De Goede Luchtlaan gaat op het grondgebied van Ukkel over in de Hougoumontlaan. Ze vormt samen met de Ginstlaan (in Ukkel de Lijsterbessenlaan), en de Kastanjeboomlaan (in Ukkel de Kleine Hutlaan) een van de vroegste residentiële verkavelingen in Sint-Genesius-Rode. Deze werd op pittoreske wijze aangelegd rond de Schilderachtige Dreef, op voormalige gronden van het Zoniënwoud. De Goede Luchtlaan loopt van de Schilderachtige Dreef op de grens met Ukkel tot aan het Elsgatveld in Linkebeek en kent een kronkelend en glooiend tracé. De naam van de laan verwijst naar het fenomeen van suburbanisering dat vanaf het einde van de 19de eeuw op gang kwam. Op zoek naar zuivere lucht, rust en groen bouwden gegoede stedelingen uit Brussel hier riante landhuizen op grote domeinen, vaak met gekende in Brussels gevestigde architecten zoals Victor Horta (nummers 16-18). Ook op de nummers 20 en 45 bevinden zich grote domeinen met omvangrijke cottagevilla's gebouwd in het begin van de 20ste eeuw (verbouwd).

Op nummer 9 bevindt zich op een kleiner perceel een neo-traditionele woning uit de jaren 1920 (schrijnwerk aangepast, architect niet gekend). Ook na de Tweede Wereldoorlog bouwden gerenommeerde architecten in de Goede Luchtlaan villa's en landhuizen, zoals Constantin Brodzki op nummer 99 en André Noterman en Pierre Coulon op nummer 8 (de eigen woning van Pierre Coulon). Op de hoek met de Ginstlaan (met adres op de Kastanjeboomlaan) overschouwt een grote villa van eind jaren 1970 de landelijke omgeving van Linkebeek.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvraag 26.6.24 (nummer 9).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, Sectie F, 1905/36 (nummer 45), 1906/40 (nummer 20), 1927_R/259 (nummer 9).

Auteurs: Van Herck, Karina