Maria Louisalaan

Beschrijving

Zijlaan van de Zoniënwoudlaan, ten oosten van de spoorlijn. Vormt samen met de Gustaaflaan en de Simonnelaan een verkaveling met middelgrote villa's, aangelegd tijdens het interbellum (wellicht jaren 1930). Deze wijk maakte deel uit van het Nieuwe Rode (zie Octave Michotlaan). Aan de kant van de Zoniënwoudlaan voornamelijk bebouwd met villa's uit het interbellum; daarna vooral woningen uit de naoorlogse periode.

Op nummer 7 een sobere modernistische villa uit het einde van de jaren 1930, naar ontwerp van M. Derneden (gevelindeling bewaard, schrijnwerk gewijzigd). Op nummer 13 een villa met een voor de jaren 1930 typische menging van cottage-elementen met een eerder modernistische horizontale lijnvoering en afgeronde hoeken (architect Robert Blanpain, goed bewaard).

Op nummer 15 bouwde de in Sint-Genesius-Rode gevestigde architect J. Nisot (Dragonderstraat 101) rond 1966 een modernistische witte villa. Op nummer 17 ligt de Villa Bosmans in 1977-1978 ontworpen door Jean-Pierre Blondel en Odette Filippone. Deze werd recent grondig verbouwd met toevoeging van een tweede bouwlaag.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 09.07.1935 (nummer 7), 18.05.1937 (nummer 13), 18.02.1966/196623 (nummer 15), 10.09.2009/200950 (nummer 17, verbouwing).

Auteurs: Van Herck, Karina

De villa op nummer 13 werd recent verbouwd (17 oktober 2014).