erfgoedobject

Steenbakkerij Anverreeth

bouwkundig element
ID: 12673   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12673

Juridische gevolgen

Beschrijving

Steenbakkerij gesloten in januari 1980.

Twee gekoppelde ringovens met aanleunende luifels met pannen lessenaarsdak (gesloopt) en schouwen aan de noordzijde. Aansluitende loods in het oosten. Nog meer oostwaarts: schouw van gesloopte ringoven. Ten westen tweeledige batterij klampovens onder zadeldak (golfplaten, nok parallel aan de ringovens).

Aan de Kapelstraat behouden serie droogloodsen. Tussen ovens en loodsen woonbuurtje met arbeidershuizen en voormalige meesterwoning. Ten noorden van de Kapelstraat: droogloodsen en machinekamer, laatstgenoemde voorbij tunnel onder de Bosstraat.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 1985

Aanvullende informatie

Van de steenbakkerij Anverreeth is ten zuiden van de Kapelstraat nog een deel van de site bewaard, met onder meer loodsen en ovens. Alles ten noorden van de Kapelstraat, is verdwenen.

  • Informatie verkregen van de gemeente Boom, april 2018.
Datum: 19-04-2018

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Meesterwoning bij steenbakkerij Anverreeth

  • Is deel van
    Hoek

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Steenbakkerij Anverreeth [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12673 (Geraadpleegd op 04-06-2020)