Stationsplein

Beschrijving

Het grosso modo rechthoekige, deels gekasseide Stationsplein wordt begrensd door de spoorlijn ten oosten, de Stationsstraat ten westen en de Zoniënwoudlaan ten zuiden. Aan de noordkant komt de Boomkwekerijlaan er op uit, centraal aan de westkant de Rittwegerstraat.

Het plein ligt iets hoger dan de Stationsstraat en wordt aan de kant van deze straat afgeboord door een smeedijzeren hekwerk op een sokkel van baksteen met natuurstenen afdekplaat.

Op een kadastrale mutatieschets van 1883 wordt het voordien niet benoemde plein voor het station aangeduid als 'Place de la Station' en is met een stippellijn het talud getekend - hoewel de aanleg niet verder geduid wordt. Waarschijnlijk werd het Stationsplein in deze periode aangelegd en kwam het niet samen met het stationsgebouw tot stand.

Er bestaat ook een oude postkaart waarop het stationsgebouw al te zien is, maar waar het Stationsplein nog niet is aangelegd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, eerste afdeling, 1883/2.

Auteurs: De Houwer, Veerle